Business Internaţional

​Omul care a pierdut 2 milioane de dolari pe zi în ultimul an: "Mai mult decât oricine, mă întreb unde am greşit"

​Omul care a pierdut 2 milioane de dolari pe zi în...

Autor: Octavian Calei

27.07.2013, 09:57 2068

Miliardarul brazilian Eike Batista a publicat o scrisoare prin care încearcă să recâştige încrederea investitorilor în contextul în care afacerile companiilor controlate de grupul său EBX pierd 2 milioane de dolari pe zi, scrie Business Insider.

„Mai mult decât oricine, mă întreb unde am greşit. Ce ar fi trebuit să fac altfel?”, se întreabă omul de afaceri în articolul publicat de Valor International.

El regretă faptul că a apelat la piaţa de capital în loc să fi înfiinţat un fond mutual care i-ar fi permis să înfiinţeze şi să dezvolte fiecare companie timp de 10 ani, până când s-ar fi ivit momentul potrivit pentru listare.

Cea mai grea lovitură pentru grupul condus de Batista a venit din partea companiei de petrol şi gaze naturale OGX, ale cărei acţiuni s-au prăbuşit cu 86%.

Terenurile au rămas neexploatate şi Batista nu are planuri de producţie. Investitorii nemulţumiţi îl dau în judecată pe omul de afaceri încercând să-l împiedice să vândă activele OGX. Jorge Lobo, avocatul care a depus dosarul împotriva lui Batista, a spus că falimentul este iminent pentru OGX. El a reuşit restructurarea unui credit riscant de 2 miliarde de dolari luat de la fondul privat de investiţii arab Mubadala Investment Corporation.

„Ce s-a întâmplat de când OGX nu a mai adus rezultatele care odată păreau posibil de atins? Am devenit dintr-o dată un aventurier nesăbuit care administrează resursele în interes propriu şi nu îi pasă dacă mă voi ţine de cuvânt?”, se plânge Batista.

El spune că OGX a fost fondată de către cei mai reputaţi specialişti pe care i-a putut găsi şi că ar fi putut vinde compania cu 30 de miliarde de dolari. În schimb, Batista susţine că a investit peste 1 miliard de dolari în companie în urmă cu doi ani, din propriul buzunar.

„Cineva care vrea să-i păcălească pe alţii ar face ceva, să scoată miliarde de dolari din buzunar? Dacă vroiam, puteam să vând la fiecare şase luni, în cinci ani, pachete de acţiuni în valoare de câte 100 de milioane de dolari. Aş fi câştigat 5 miliarde de dolari şi aş fi rămas la conducerea OGX. Dar nu am făcut-o”, a scris Eike Batista.

Investitorii îl percep pe Batista ca pe un escroc, ca cel mai bun prezentator de slide-uri din lume în stare să convingă pe oricine să-i dea bani.

Eike Batista se apără făcând referire la greutăţile pe care le-a avut de înfruntat în afacerea mineritului, în anii ’80, când a devenit antreprenor în regiunea Amazonului.

„Am învăţat multe în regiunile mărginaşe, medii ostile productivităţii, cu provocări enorme de tot felul, legate de transportul echipamentelor, izbucniri de malarie care m-au forţat să schimb echipe întregi peste noapte, provocarea de a extrage minereuri din locuri aproape inaccesibile şi îndoielile cu care m-am luptat legate de reuşită în faţa adversităţilor ivite”, notează Batista.

Eike Batista se descrie în articolul publicat ca fiind plin de energie, gata de acţiune, un antreprenor naţionalist şi plin de idei.

„Managementul este în sângele meu, în ADN. Este sursa mea inepuizabilă de energie şi viaţă”, scrie antreprenorul brazilian.

Batista era anul trecut pe locul al şaptelea în topul celor mai bogaţi oameni din lume. În ultimul an, cele şase companii controlate de brazilian din domeniul exploatării de resurse naturale şi logistică, au pierdut 10 miliarde de dolari (7,5 mld. euro). Industria mineritului din Brazilia a primit o lovitură puternică din partea încetinirii economiilor emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO