Business Internaţional

OMV isi majoreaza participatia la Mol la 18,6%

OMV isi majoreaza participatia la Mol la 18,6%

Wolfgang Ruttenstorfer, director executiv al OMV: Este responsabilitatea noastra sa evaluam toate optiunile pentru asigurarea unor livrari pe termen lung de energie catre Europa centrala intr-un mediu din ce in ce mai competitiv. Acesta a fost dintotdeauna un element important al strategiei noastre.

26.06.2007, 16:35 10

Cea mai mare companie petroliera din Europa centrala, OMV, si-a majorat participatia in cadrul Mol, cea mai mare companie de rafinare a Ungariei, pana la 18,6% pentru a se "pozitiona" in vederea noului val de consolidare la care va asista industria de energie din Europa, si a invitat conducerea Mol la discutii privind o alianta, scrie Bloomberg.
Compania austriaca a cumparat un pachet de 8,6% din actiunile MOL in schimbul a circa 1 mld. euro, au declarat oficialii companiei cu sediul in Viena. OMV detinea deja 10% din actiunile companiei ungare.
"Pretul mediu pe actiune a fost apropiat de cel la care sunt tranzactionate actiunile in prezent, rezultand o suma totala de aproximativ un miliard de euro. Acum, OMV detine 18,6% din actiunile MOL", se arata intr-o declaratie a OMV.
Anuntul OMV survine la doua zile dupa ce MOL declara ca isi va rascumpara actiuni pentru a reduce numarul de actiuni aflate in circulatie, masura care, cred analistii, ar ingreuna formularea unei eventuale oferte de preluare. Compania austriaca a declarat ca se asteapta la noi fuziuni si achizitii in cadrul industriei petroliere. MOL a anuntat ca a achizitionat 938.633 de actiuni proprii la un pret mediu de 25.528 forinti (103 euro) pe actiune, majorandu-si numarul de actiuni proprii detinute la 3,08 milioane.
In acelasi timp, OMV a declarat ca este increzatoare in avantajele pe termen lung ale unei colaborari mai stranse cu MOL, invitand managementul companiei ungare la discutii in acest sens.
"OMV incearca sa-si consolideze participatia strategica in cadrul MOL prin intermediul acestei operatiuni. Compania este increzatoare in beneficiile pe termen lung ale unei cooperari mai stranse, care ar permite celor doua companii europene sa intareasca semnificativ securitatea furnizarilor", se arata in declaratia companiei austriece. "OMV considera viitorul val de consolidare drept o oportunitate ca cele doua companii sa-si uneasca fortele. Prin urmare, inceperea discutiilor cu managementul MOL ar avea sens. Astfel, OMV invita MOL la un dialog deschis si constructiv. In orice caz, OMV este pregatita pentru un astfel de dialog", declara oficialii OMV.
Europa centrala este piata principala atat a OMV, cat si a MOL, iar cele doua companii "se completeaza reciproc concentrandu-se asupra unor regiuni diferite din aceasta piata de baza".
"Este responsabilitatea noastra sa evaluam toate optiunile pentru asigurarea unor livrari pe termen lung de energie catre Europa centrala intr-un mediu din ce in ce mai competitiv. Acesta a fost dintotdeauna un element important al strategiei noastre", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, director executiv al OMV. El a mai declarat ca achizitia unui pachet aditional din actiunile MOL "intareste pozitia OMV si constituie un pas inainte catre o colaborare pe termen mai lung intre cele doua companii".
Analistii si investitorii au scos in evidenta avantajele unei aliante intre OMV si MOL de mai multe ori in trecut, iar "o alianta a fost luata in calcul de managementul OMV si MOL de multe ori."
In aprilie, directorul financiar al OMV, David Davies, declara pentru agentia de stiri Bloomberg ca OMV ar lua in calcul o fuziune cu MOL in cazul in care procesul de consolidare din cadrul industriilor de petrol si gaze ale regiunii ar continua.
"In general, o fuziune intre cele doua companii ar avea logica din punct de vedere strategic", declara Tobias Winter, analist in cadrul Raiffeisen. "O intrebare este ce crede MOL despre aceasta posibilitate. Oficialii companiei s-au dovedit destul de rezervati cu privire la o posibila fuziune in trecut".
O fuziune intre OMV si MOL ar distruge mai multa valoare decat ar crea, declara CEO-ul MOL, Zsolt Hernadi, in cadrul unui interviu acordat pe 2 mai. In urma fuziunii ar rezulta o companie cu o capitalizare de piata de 35 mld. dolari, conform Bloomberg.

OMV
OMV detine in Romania Petrom, cu o cifra de afaceri de 3,7 mld. euro pe 2006
Profitul net pe 2006 a fost de 647 mil. euro
Petrom detine 600 de benzinarii

Mol
Mol detine in Romania 121 de benzinarii
A avut o cifra de afaceri de 524 mil. euro, in crestere cu 25% fata de 2005
Cota de piata in Romania a ajuns la 14,4%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO