Business Internaţional

OPEC ia in calcul reducerea productiei de petrol

20.10.2008, 20:04 16

OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) furnizeaza peste 40% din petrolul necesar la nivel mondial, insa criza financiara globala forteaza o diminuare a productiei, prima din ultimii doi ani, informeaza Bloomberg.

Perspectivele nu sunt tocmai fericite, intrucat se preconizeaza atingerea pragului de 50 de dolari pe baril destul de rapid. Analistii de la Goldman Sachs si Merrill Lynch considera ca o diminuare de inca 44% a pretului petrolului ar putea genera recesiunea economica mondiala, in conditiile in care pretul barilului a scazut cu mai mult de 50% fata de nivelul atins in iulie.
OPEC se va intruni pe 24 octombrie la Viena, cu trei saptamani mai devreme decat se stabilise initial, pe fondul celei mai slabe cereri de petrol inregistrate dupa 1993. Desi noi campuri petrolifere intra in exploatare, presedintele OPEC, Chakib Khelil, a declarat ca tarile exportatoare de petrol si-ar putea diminua productia cu circa 2 mil. barili.
"OPEC se va stradui sa opreasca declinul preturilor", a afirmat Francisco Bench, presedinte al departamentului de cercetare pentru utilitati din cadrul Merrill Lynch. "Insa le va fi destul de dificil sa reuseasca."
Chiar si in conditiile actuale, doua tari membre ale OPEC, Venezuela si Iran, forteaza echilibrarea bugetelor deoarece veniturile nationale se sprijina in proportie de 50% pe exportul resurselor energetice. "Venezuela si Iran au nevoie de un pret de circa 80 de dolari pe baril", a declarat directorul adjunct al Centre for Global Energy Studies, Leo Drollas. "Arabia Saudita poate suporta un pret minim de 65 de dolari pe baril, insa isi va reduce productia in spirit de solidaritate cu celelalte state membre OPEC", a mai spus Drollas.
Ministrii din Algeria, Libia, Iran si Venezuela au solicitat o reducere a productiei, nivelul actual exploatat fiind de 28,8 milioane de barili zilnic. Khelil, care reprezinta si ministerul petrolului din Algeria, a afirmat ca, desi exista un consens in privinta diminuarii productiei, nu s-a impus inca nicio limita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO