Business Internaţional

OPEC: Pretul petrolului ar putea fi calculat in euro

OPEC: Pretul petrolului ar putea fi calculat in euro

De la inceputul acestui an, dolarul s-a depreciat cu 16% in raport cu un cos in care sunt incluse mai multe monede

21.11.2007, 17:17 18

Ieri, moneda americana si-a urmat trendul descrescator si a atins un nou minim record fata de euro pe fondul speculatiilor ca banca centrala americana va reduce din nou dobanda de referinta.
Euro s-a apreciat ieri fata de moneda americana la nivelul record de 1,4778 de dolari/unitate. Din cauza acestor scaderi repetate ale dolarului, Iranul si Venezuela vor ca pretul petrolului sa fie calculat in euro, in timp ce China se teme de dificultatile care ar putea sa le intampine in administrarea rezervelor in moneda straina, a caror valoare de 1.430 mld. dolari (980 mld. euro) a fost pusa serios sub presiune in ultima vreme, scrie CNN Money.
In cadrul summitului la care au participat liderii tarilor din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a avut loc in Arabia Saudita, Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, si omologul sau iranian Mahmoud Ahmadinejad au indicat ca legatura istorica dintre dolar si barilul de petrol ar trebui sa se sfarseasca.
"Ne iau petrolul si ne dau in schimb o bucata de hartie fara valoare. Unii sunt de parere ca statele producatoare de petrol ar trebui sa gaseasca o alta moneda, mai puternica si mai stabila, in afara dolarului american, care sa reprezinte baza pentru stabilirea pretului petrolului", a declarat Ahmadinejad. Hugo Chavez a precizat ca moneda respectiva ar putea fi euro. "Chiar nu vede nimeni ca dolarul se afla in cadere libera si ca nu are nicio parasuta de salvare?", a intrebat retoric presedintele Venezuelei.
Este greu de estimat ce efect ar putea sa aiba calcularea pretului petrolului din dolari in euro asupra monedei americane, dar este posibil ca dolarul sa-si continue deprecierea, ceea ce ar insemna ca petrolul ar deveni mai scump pentru consumatorii americani. "Aceasta este arma politica pregatita de Venezuela si Iran", a afirmat Peter Tertzakian, economist-sef pe probleme energetice la ARC Financial, o companie de private equity din Calgary.
China, tara cu cea mai puternica economie din lume dupa SUA, Japonia si Germania, se teme sa nu piarda din valoarea rezervelor in valuta, din cauza evolutiei dolarului.
"Niciodata nu am simtit o presiune mai mare ca in momentul de fata", a declarat Wen Jiabao, premierul chinez. China tine secret de stat compozitia valutara a rezervelor sale in moneda straina, dar analistii estimeaza ca doua treimi din totalul rezervelor sunt inca in dolari. De la inceputul acestui an, dolarul s-a depreciat cu 16% in raport cu un cos in care sunt incluse mai multe monede importante.
Totusi, varianta schimbarii pretului barilului de titei din dolari in euro este foarte putin probabil sa se realizeze pe termen scurt in principal din cauza relatiei amicale dintre Arabia Saudita, cel mai important membru din OPEC, si Statele Unite. Exista mai multe voci care fac referire la relatia apropiata dintre familia regala saudita si guvernul american. Unele persoane afirma ca ar exista un acord nescris intre americani si Arabia Saudita, prin care Statele Unite s-au angajat sa garanteze securitatea regatului desertic, in schimbul unei promisiuni a sauditilor ca preturile petrolului raman calculate in dolari.
Paul Horsnell, de la Barclays Capital din Londra, apreciaza ca faptul ca pretul petrolului a inregistrat o crestere mult mai rapida decat dolarul a multumit majoritatea tarilor OPEC, chiar daca unele state sunt nemultumite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO