Business Internaţional

Optimism la Banca Angliei

10.08.2004, 00:00 24

Banca Angliei ar putea decide in aceasta saptamana  revizuirea in sens pozitiv a previziunilor sale privind cresterea economica pentru urmatoarele 12 luni, in conditiile in care productia industriala da semne de redresare si datoriile consumatorilor ating niveluri record, sugerand in acelasi timp ca ratele de dobanda ar putea creste din nou, informeaza Bloomberg.
"Trebuie sa-si majoreze estimarile", spune Rob Carnell, fost economist al trezoreriei britanice, care in prezent lucreaza pentru Commonweakth Bank of Australia in Londra. Carnell a adaugat ca ca Banca Angliei "va adopta probabil o atitudine optimista asupra cresterii", precizand totodata ca se asteapta la o noua majorare a ratei dobanzii de interventie in luna noiembrie.
Banca Angliei a majorat ratele de dobanda saptamana trecuta pentru a cincia oara incepand cu luna noiembrie a anului trecut, cu intentia de a incerca sa opreasca cresterea gradului de indatorare a populatiei care ameninta sa conduca la cresterea inflatiei. Datoriile persoanelor fizice au atins in luna iunie un nivel record de  1.000 miliarde lire sterline (1.800 miliarde dolari).
Banca este asteptata sa prezinte maine estimarile trimestriale privind nivelul PIB si cel al ratei inflatiei. Un raport al guvernului, care urmeaza sa fie prezentat in aceeasi zi, este posibil sa arate o scadere in luna iulie a ratei somajului pentru a 14-a luna la rand, potrivit unor economisti citati de Bloomberg.
Cresterea economica "cel mai probabil va conduce la marirea presiunilor inflationiste", potrivit Comitetului pe probleme de politica monetara al Bancii Angliei (MPC). Dintre cei 33 economisti chestionati de Bloomberg, 29 au previzionat, pana in  luna noiembrie, o noua majorare a ratei dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale pana la o rata de 5%. Sapte dintre cei 33 economisti au spus ca rata dobanzii va fi majorata luna viitoare.
In luna mai, banca centrala anuntase ca se asteapa la o cresterea  a economiei de 3,5% in acest an. Previziunile bancii indicau ca rata inflatiei va depasi tinta de 2% la sfarsitul perioadei de doi ani pe care se faceau estimarile.
Previziunea bancii privind o crestere economica de 3,6% in trimestrul al doilea a fost putin diferita fata de ceea ce s-a intimplat in realitate, economia avansand in trimestrul respectiv cu 3,7% fata de anul precedent. In primele trei luni, economia britanica, a doua ca marime din Europa, a avansat intr-un ritm dublu fata de cel al regiunii euro.
Costurile creditarii in Marea Britanie sunt de doua ori mai ridicate decat rata stabilita de Banca Centrala Eurpeana si de trei ori mai mari decat rata dobanzii de referinta a Rezervei Federale, banca centrala din Statele Unite. Unul din motivele pentru aceste costuri mai ridicate in Marea Britanie este reprezentat de trendul ascendent al  pietei ipotecare. Preturile la case au crescut cu 22% in primele trei luni incheiate in iulie, cel mai accelerat ritm din mai 2003, potrivit HBOS Plc, principalul furnizor de credite ipotecare al Marii Britanii.
In acelasi timp, accelerarea cresterii economice a redus somajul si a determinat cresterea salariilor. Castigurile din salarii, excluzand bonusurile, au crescut, probabil cu 4,3% in cele trei luni incheiate in iunie comparativ cu perioada similara a anului trecut, cel mai ridicat ritm de crestere din aprilie 2002, potrivit estimarilor a sase economisti chestionati de Bloomberg.
Rata somajului pentru luna iunie este asteptata sa ramana neschimbata la nivelul de 2,7%.
"Exista intotdeauna un risc ca salariile sa creasca foarte repede cand economia functioneaza la intreaga capacitate" a declarat Stephen Lewis, economist-sef la Monument Securities, o societate de brokeraj din Londra. Salariile incep sa devina pentru MPC "o preocupare mai mare decat preturile caselor.
Ritmul cresterii  indicelui pretului bunurilor de consum este posibil sa fi incetinit la 1,5% in luna iulie, comparativ cu avansul de 1,6% in luna trecuta, conform economistilor citati de Bloomberg. Datele exacte urmeaza sa fie prezentate azi dimineata.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO