Business Internaţional

Optimismul care înconjoară revenirea zonei euro va fi tulburat anul viitor de Franţa, un posibil „trădător“ al proiectului european

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Paul Krugman susţine că Franţa este atacată pentru că refuză să majoreze taxele

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Paul Krugman susţine că Franţa este atacată pentru că refuză să majoreze taxele

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2013, 17:57 724

Problemele economice ale Franţei, care ar putea determina acest stat să renunţe la euro, vor fi anul viitor una dintre cele mai mari îngrijorări ale investitorilor în ceea ce pri­veşte zona euro, consideră Michael Hintze, fondatorul unuia dintre cele mai per­­­formante fonduri de hedge din lume, CQS. El este însă optimist referitor la re­venirea economică a statelor de la periferia zonei euro, scrie agenţia Thomson Reuters.

CQS ocupă locul trei în topul Bloom­berg al celor mai performante fonduri mari de hedge din lume în 2012. Firma lui Hintze administrează active de 12 miliarde de dolari. Investitorul a indicat tensiunile sociale, datoria guvernamentală, exodul muncitorilor şi posibilitatea ca ţara să părăsească proiectul euro printre pro­blemele Franţei.

„Adevărata problemă nu va fi periferia. Adevărata problemă va fi Franţa. Miezul zonei euro este într-o situaţie delicată, şi vorbesc în special de Germania, dar ceea ce mă îngrijorează mai mult este ceea ce se întâmplă în Franţa. Cred că Franţa va fi o problemă majoră în 2014“, a spus Hintze. Fondul său a crescut cu 36% anul trecut şi cu 12% de la începutul acestui an.

Investitorul a precizat că a cumpărat asigurări contra defaultului (credit default swaps - CDS) Franţei şi a indicat băncile ca fiind cele mai interesante oportunităţi. UE a interzis achiziţionarea de CDS-uri privind obligaţiunile suverane fără deţinerea obligaţiunilor garantate.

„Când am efectuat propriile noastre teste de stres privind băncile franceze am des­coperit că acestea sunt în stare bună. Dar băncile sunt îndeajuns de interesante pentru mine pentru a miza pe tema macro“, a spus Hintze.

El nu este primul manager de fonduri de hedge care face comentarii negative la adresa Franţei. Mai mulţi investitori au pariat împotriva obligaţiunilor guverna­mentale franceze, dar fără succes. Randa­mentele bondurilor cu scadenţa la 10 ani se încăpăţânează să rămână la niveluri reduse, netrecând de 2,7% în această vară.

Coperta unei ediţii de anul trecut a prestigioasei reviste The Economist înfăţişa Franţa ca fiind „bomba cu ceas din inima Europei“.

Economia franceză arată rău în cifre

Comentariile lui Hintze vin după ce datele statistice au arătat că economia franceză a scăzut cu 0,1% în al treilea trimestru. Autorităţile se aşteptau la un avans de 0,1%. PIB-ul a scăzut, astfel, în trei din ultimele patru trimestre. De asemenea, la începutul acestei luni agenţia americană de rating S&P a retrogradat Franţa pentru a doua oară.

Mai grav, un raport privind compe­titivitatea economiei franceze comandat la OCDE de preşedintele francez Francois Hollande avertizează că Franţa rămâne în urma statelor din sudul zonei euro, care au fost grav lovite de criză, dar şi-au redus costurile cu forţa de muncă, devenind mai competitive.

Hintze a subliniat contrastul dintre Franţa şi Germania, care deşi are cele mai mari contribuţii la bailouturile statelor cu probleme, nu întoarce spatele zonei euro.

„Nu încape îndoială, Marine Le Pen (liderul Frontului Naţional, un partid de extremă dreapta - n.red.) pare că devine tot mai populară. Să nu uităm că Franţa a votat contra tratatului de la Maastricht (prin care s-au pus bazele UE). Dacă vei compara aceasta cu ce se întâmplă în Germania, descoperi că Germania este în mare parte în favoarea euro, a unei Europe mai puternice şi a proiectului european. Rămâne de văzut dacă şi Franţa este“, a spus investitorul.

Franţa au aprobat tratatul de la Maastricht prin referendum în 1992 cu doar 51% din voturi în favoarea acestuia. De asemenea, alegătorii francezi au respins în 2005 o constituţie europeană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO