Business Internaţional

Oracolul din Omaha pregateste un tun de 60 mld. dolari

08.05.2007, 16:47 13

In varsta de 76 de ani si aflat pe locul trei in topul celor mai bogati oameni din lume, Warren Buffett, supranumit si "Oracolul din Omaha", vrea sa faca achizitia vietii sale.
Warren Buffett, CEO si director de investitii al Berkshire Hathaway, se plange adesea ca are mai multi bani decat oportunitati de investitii. Acum, Buffett vrea sa faca o achizitie cu o valoare cuprinsa intre 40 si 60 miliarde de dolari (30 - 45 mld. euro) pentru a carei finantare ar putea fi nevoit sa vanda actiuni ale unor companii pe care le detine in portofoliu, scrie Bloomberg.
"Sper sa apara ceva, iar eu sa fiu nevoit sa vand ceva ce-mi place pentru a cumpara ceva
ce-mi place si mai mult", a declarat presedintele-miliardar al Berskhire. Lui Buffett i-ar "placea" sa faca o achizitie de 40 de miliarde de dolari si "ar gasi o modalitate" de a obtine 60 de miliarde de dolari daca se iveste oportunitatea unei astfel de tranzactii, a declarat Buffett.
Buffett, in varsta de 76 de ani, a cladit Berkshire de-a lungul a patru decenii cumparand actiuni si companii pentru a transforma producatorul de textile in holdingul cu o valoare de 168 de miliarde de dolari (124 mld. euro) de astazi, cu operatiuni intr-o gama larga de industrii, de la asigurari la inghetata si electricitate. Firma, care dispune de 46 miliarde de dolari cash, este "la fel de pregatita ca intotdeauna" sa achizitioneze "o companie mare imediat", a declarat Buffett in cadrul intrunirii anuale a actionarilor de la sfarsitul saptamanii trecute.
Buffett investeste primele atrase de diviziile de asigurari precum Geico pana la plata despagubirilor. Anul trecut, MidAmerican Energy Holdings, parte a Berkshire, a achizitionat PacifiCorp de la Scottish Power in schimbul a 5,1 miliarde de dolari, cea mai ampla achizitie realizata de companie de la achizitia din 1998 a companiei de reasigurare General Re in schimbul a 17,6 miliarde de dolari. De asemenea, Berkshire a achizitionat prima companie non-americana, platind 4 miliarde de dolari pentru 80% din compania israeliana Iscar Metalworking in luna iulie.
Pana acum, banii vin mai repede decat ideile. Buffett a cerut unei multimi de investitori straini sa-i faca recomandari cu privire la posibile achizitii.
Buffett a declarat in mod repetat ca este intr-o stare buna de sanatate si ca nu doreste sa se retraga. Totusi, nesiguranta legata de succesorul sau impinge in jos valoarea actiunilor Berkshire.
Buffett doreste o separare a rolurilor de CEO si director de investitii in viitor. El a anuntat ca are trei candidati interni pentru pozitia de CEO si se afla in cautarea unor candidati pentru pozitia de director de investitii.
Intrunirile anuale ale Berkshire sunt pentru admiratorii lui Buffett, aflat pe pozitia a treia in topul celor mai bogati oameni din lume, o ocazie de a se pune la curent cu evolutia companiei, dar si de a afla parerile lui cu privire la economie si piete.
In legatura cu oferta in valoare de 5 miliarde de dolari facuta de presedintele News Corp., Rupert Murdoch, pentru Dow Jones, publisherul cotidianului de business Wall Street Journal, Buffett a declarat ca Murdoch este atras de prestigiul companiei care publica The Wall Street Journal. In plus, spune Buffett, aceasta oferta este parte a unei tendinte pe fondul careia un numar din ce in ce mai mare de ziare vor ajunge in proprietatea unor magnati atrasi nu numai de factori economici, ci si de puterea si influenta conferite de acestea, scrie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO