Business Internaţional

Organizatia Mondiala a Sanatatii, criticata pentru ca a exagerat amenintarea privind gripa de tip A/H1N1

05.06.2010, 12:19 39

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a fost puternic criticatavineri pentru felul in care a administrat problema legata depandemia de gripa de tip H1N1, prin publicarea a doua rapoarte princare agentia a fost acuzata ca a exagerat amenintarea pe care oreprezenta virusul si prin incapacitatea de a prezenta influenta pecare aceasta pandemie o are asupra industriei farmaceutice,informeaza Washington Post.

Raspunsul OMS a cauzat nelinisti nenecesare, care au convinsmulte tari sa aloce milioane de dolari pentru achizitia devaccinuri antigripale. De asemenea, divizia ONU si-a bazatafirmatiile pe sfaturile primite de la consultanti ce aveauconexiuni cu companiile farmaceutice care se ocupau de fabricareavaccinurilor. In urma sfaturilor consultantilor, OMS a incurajattarile sa rezerve mai multe milioane de doze de vaccinuri.

Primul raport a fost publicat la Paris de catre ComitetulSocial, de Sanatate si de Probleme de Familie, institutie ce tinede Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care a deschis oancheta in urma acuzatiilor legate de reactia OMS la pandemia degripa porcina.

Al doilea raport a fost rezultatul colaborarii dintre opublicatie medicala britanica, BMJ, si Biroul de Jurnalism deInvestigatii, ancheta aratand ca prezentarea OMS, din 2004, privindgripa porcina, s-ar fi bazat pe informatiile primite de la treiexperti ce au primit taxe de consultanta din partea a doiprincipali producatori de medicamente antivirale folosite impotrivavirusului, Roche si GlaxoSmithKline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO