Business Internaţional

Otmar Issing, architect al euro şi al BCE: excluderea din zonei euro nu ar mai trebui să fie un tabu

Otmar Issing, architect al euro şi al BCE: excluderea...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.12.2018, 17:39 862

În ajunul celei de-a 20-a aniversări a monedei euro, unul dintre arhitecţii ei spune că ieşirea din uniunea monetară nu mai poate reprezenta o idee tabu dacă un membru nu respectă regulile bugetare, scrie Bloomberg.

Otmar Issing, membru fondator al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene şi fost economist-şef al instituţiei, a declarat pentru ziarul german Der Tagesspiegel că euro "nu poate supravieţui decât dacă toate ţările îşi respectă angajamentele".

"Până în prezent n-a existat nicio prevedere pentru ieşirea unei ţări din uniunea monetară - aderarea este considerată ireversibilă, eternă ca să spunem aşa", a spus Issing. "Dacă conflictele devin extreme datorită abaterilor unei ţări sau chiar a mai multor ţări, atunci problema retragerii nu mai poate fi tabu".

Issing a indicat Italia ca fiind o problemă specială, acuzând că "această ţară nu numai că îşi încalcă angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană, dar şi încalcă deliberat regulile".

Italia a fost implicată în ultimele luni într-un conflict cu Comisia Europeană cu privire la proiectele sale de buget, însă executivul european a decis să nu lanseze o procedură disciplinară după ce guvernul populist de la Roma a promis să ţină în frâu cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO