Business Internaţional

OTP se asteapta la o scadere dramatica a economiei ungare

26.02.2009, 18:22 16

Economia ungara se va contracta cu 4,5% in acest an si exista posibilitatea ca scaderea sa nu fie mai mica de 2,5% in 2010, arata analistii OTP Bank, citati de Portfolio.hu.

Intre timp, economiile Slovaciei, Poloniei si Cehiei vor inregistra rate de crestere de 1-3% in acesti ani.
"Economia ungara se va confrunta cu o recesiune uriasa", arata analistii OTP, cea mai mare banca ungara, in cadrul unei note care este chiar mai pesimista decat orice alta previziune de pana acum.
Proiectia lansata de banca centrala a Ungariei fusese deja una socanta, indicand un declin de 3,5% pentru 2009 si o contractie de 0,5% pentru 2010.
Dar scaderea economiei este numai una din temeri. Cealalta este legata de rata de schimb a forintului. Conform scenariului moderat al OTP, forintul ungar s-ar putea intari pana la aproximativ 285 de unitati in raport cu euro de la nivelul de circa 300 de forinti in prezent.
Conform scenariului pesimist, rata euro/forint ar putea ajunge la 324 de unitati in urmatoarele luni si nu se va redresa pana la sfarsitul anului viitor.
In prezent, guvernul pune la punct un pachet de modificari ale sistemelor fiscal, de pensii si social. In timp ce efectul masurilor asupra bugetului va fi zero, aceste masuri vor relaxa presiunile asupra economiei si vor contribui la impulsionarea concurentei.
Economisti importanti au criticat deja pachetul, spunand ca nu va contribui considerabil la impulsionarea economiei.
Conform economistilor OTP, pentru a restaura increderea investitorilor, a impulsiona cresterea economica si a spori capacitatea Ungariei de a-si plati si reduce datoria, presiunile ar trebui reduse mai drastic, iar cheltuielile guvernului ar trebui restranse mai mult. Guvernul ungar s-a angajat sa reduca cheltuielile cu 210 miliarde de forinti (70 mil. euro) in acest an. Analistii OTP se asteapta ca reducerea efectiva sa fie mai mare, de 292 miliarde de forinti (98 mil. euro).
Dupa parerea economistilor OTP, cheltuielile guvernamentale vor depasi nivelul psihologic de 50% din PIB, urmand sa se situeze la 50,4% in anul 2010, cu mult peste indicatorul tarilor cu un nivel similar de dezvoltare.
Economistii nu considera ca guvernul va fi capabil sa-si atinga tinta de deficit, indiferent daca aceasta a fost majorata la 2,9% din Produsul Intern Brut de la 2,6%.
In lipsa unor masuri aditionale de ajustare, atingerea tintei este imposibila, sustin acestia, adaugand ca deficitul bugetar pe acest an va atinge 3,3% din PIB, urmand sa avanseze la 3,4% in anul 2010.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO