Business Internaţional

Otravă la sticluţă: nicotina lichidă pentru ţigările electronice

Otravă la sticluţă: nicotina lichidă pentru...

Autor: Luciana Georgescu

13.04.2014, 15:23 18925

Nicotina lichidă, extrasă din tutun şi combinată cu o gamă largă de arome, coloranţi şi chimicale, reprezintă ingredientul cheie folosit de ţigările electronice care au devenit din ce în ce mai populare. Lichidul electronic este considerat substanţă toxică care poate provoca stări de vomă, atacuri de apoplexie şi poate fi chiar letală, scrie The New York Times.

Spre deosebire de ţigările electronice, nicotina nu este reglementată de autorităţile federale – în mare parte din cazuri amestecul se prepară pe podelele fabricilor sau în spatele tejghelelor, pentru a fi vândute legal în magazine dar şi online, în sticluţe care sunt păstrate în jurul casei pentru a realimenta ţigara. 

Toxicologii atenţionează că aceste lichide prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii, în special la copii, care se simt atraşi de culorile aprinse şi aromele fragrante precum cireşe, ciocolată sau gumă de mestecat.

Ştirile despre otrăviri întamplătoare sunt în creştere pe zi ce trece. Spre exemplu, la nivelul SUA, numărul persoanelor expuse unor astfel de pericole a crescut cu 300% în 2013 (1.351) faţă de anul 2012, iar în 2014 este pe cale să se dubleze, potrivit unor date publicate de National Poison Data System. 365 de persoane din totalul de 1.351 au fost spitalizate, de 3 ori mai multe decât în 2012.

Riscul asociat este mult mai ridicat în cazul nicotinei lichide (spre deosebire de tutun) pentru că este absorbit mai rapid, chiar dacă este vorba de o concentraţie diluată.

“Este una dintre cele mai puternice toxine naturale care există şi totuşi astfel de lichide sunt disponibile peste tot în lume.”, a declarat Lee Cantrell, profesor în farmacie, la Universitatea din California.

Utilizarea frecventă a nicotinei lichide a creat de fapt o nouă categorie de droguri, considerată de mulţi un subiect controversat. Pentru susţinătorii ţigărilor electronice, nicotina reprezintă combustibilul pentru o tehnologie care ar putea determina o mare parte a populaţiei să renunţe la fumat, însă nu existe studii pe termen lung care să dovedească faptul că acest dispozitiv funcţionează mai bine decât guma de mestecat cu nicotină sau plasturii antifumat. De altfel, nu există studii care să prezinte efectele pe termen lung pe care le-ar putea produce inhalarea nicotinei sub formă de vapori.

Nivelul nicotinei din lichid variază între 1,8 şi 2,4 procente. Aceste concentraţii pot provoca senzaţii de vomă, dar rareori decesul copiilor. Totuşi, concentraţii mai mari, de exemplu 10% sau 7,2% reprezintă doze letale.

“O lingură poate ucide nu doar un copil, ci şi un adult”, a spus Cantrell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO