Business Internaţional

Panica s-a intors pe bursele americane. Indicele Dow Jones a ajuns la nivelul din 1997

Panica s-a intors pe bursele americane. Indicele Dow Jones a ajuns la nivelul din 1997
03.03.2009, 17:59 41

Indicii Standard & Poor's 500 Si Dow Jones au pierdut mai mult de 4% din valoare in sedinta de tranzactionare de luni, declinul inregistrat anul acesta depasind astfel 20% - pragul care marcheaza intrarea pe o piata in deriva (bear), scrie cotidianul Financial Times.

Indicele Dow Jones Industrial Average a ajuns la 6.800 de puncte pentru prima data din mai 1997 incoace, dupa ce s-a depreciat cu 4,2% fata de nivelul de saptamana trecuta.
In acelasi timp, Standard & Poor's 500 a scazut cu 4,7%, pana la 700,82 puncte, dupa ce pe parcursul zilei s-a situat sub pragul de 700 de puncte. Toate cele 30 de companii cuprinse in indicele Dow Jones au inchis sedinta de luni in scadere.
Investitorii au reactionat in fata stirilor negative venite de pe piata financiara internationala, actiunile bancilor si ale companiilor din sectorul industrial conducand declinul burselor.
Gigantul din asigurari AIG a anuntat cele mai mari pierderi inregistrate vreodata de o companie americana, de 99 miliarde de dolari pentru 2008, in timp ce banca britanica HSBC a anuntat un plan de strangere de lichiditati in valoare de 12,5 mld. lire sterline (13,9 mld. euro).
AIG a inregistrat una dintre cele mai bune performante de pe bursele americane, actiunile companiei apreciidu-se initial, dar scazand spre sfarsitul zilei pentru a incheia la un nivel similar celui din sedinta precedenta. Asiguratorul a reusit sa-si asigure pentru a treia oara in ultimele luni finantare din partea guvernului de la Washington.
"Problema lipsei de lichiditati ramane puternic ancorata in sectorul bancar", a declarat Joshua Raymond, analist in cadrul IG Index.
Comentariile acestuia survin in conditiile in care temerile referitoare la nivelul scazut de lichiditati s-au reflectat asupra evolutiei Citigroup, care a inregistrat una dintre cele mai proaste evolutii ale zilei, pierzand 20% din valoarea de piata.
"Investitorii se tem pentru ca nu vad niciun semn de stopare a interventiei statului in favoarea companiilor considerate prea mari pentru a fi lasate sa cada", a declarat Fred Dickson, strateg in cadrul firmei de cercetare D.A. Davidson. Actiunile Bank of America s-au depreciat cu 8,1%, in timp ce Wells Fargo a pierdut 10,4%. In acelasi timp, actiunile companiilor din sectorul industrial au scazut puternic pe fondul unui val de vesti negative. Datele oficiale au indicat o contractie in ianuarie a sectorului american al constructiilor mult peste asteptarile analistilor.
General Electric, care a renuntat sa mai plateasca dividende investitorilor pentru prima data din 1938 incoace, a continuat sa piarda teren pe bursa. Actiunile companiei au pierdut 10,7%, pana la 7,60 dolari, aceasta fiind prima data din 1998 incoace cand titlurile GE scad sub pragul de 8 dolari.
 
Vezi stirile de pe pietele externe in timp real pe www.zf.ro
 
Si EUROPA cade
 
Bursele europene au coborat ieri pana la cel mai scazut nivel din 1996 incoace. Si aceasta din cauza bancilor care dau semne ca au nevoie de din ce in ce mai multe lichiditati pentru a-si sustine operatiunile. Indicele Dow Jones Stoxx 600 pierduse 0,7% din valoare pana la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa ce anterior cazuse cu 1,4% fata de nivelul de luni, ajungand la valoarea din noiembrie 1996. In primele ore de tranzactionare indicele avansase insa cu 1,2%. Indicii vest-europeni inregistrau in acelasi timp scaderi cuprinse intre 0,5 si 1,7%, cel mai accentuat declin fiind cel al indicelui britanic FTSE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO