Business Internaţional

Paradisurile fiscale europene sunt mai accesibile datorita Comisiei Europene

18.09.2006, 20:18 54

UE este de acord cu infintarea unor subsidiare ale companiilor in tari unde nivelul taxelor este mai mic numai daca se dovedeste ca acestea nu sunt aranjamente artificiale pentru a evita plata taxelor.
Ministrii de finante ai tarilor membre ale Uniunii Europene sunt pe punctul de a pierde sute de milioane de euro pe an din taxele pe profiturile marilor corporatii, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a decis ca acestea nu pot impune taxe pe profiturile obtinute de subsidiarele din alte tari ale UE daca nu demonstreaza ca afacerile nu sunt niste aranjamente artificiale pentru a evita plata taxelor, relateaza The International Herald Tribune.
Desi ar putea dauna tarilor in care valoarea taxelor platite este foarte mare, cum sunt Germania, Franta sau Italia, avocatii sunt de parere ca aceasta decizie ar putea ajuta la promovarea integrarii europene pentru companiile carora li se va parea atractiva ideea expansiunii in afara granitelor.
In procesul impotriva Cadbury Schweppes, cea mai mare companie producatoare de dulciuri, Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg a declarat ca legile nationale care impiedica posibilitatea unei companii de a fonda o subsidiara intr-o tara in care nivelul taxelor este mai mic sunt justificate numai cand aceste operatiuni sunt "aranjamente artificiale".
Oficialii Curtii au mai adaugat ca va fi de datoria companiei sa demonstreze ca operatiunile desfasurate in acea tara sunt reale, ca exista birouri, angajati si echipament.
Cadbury a actionat in instanta decizia din 1996 a guvernului Marii Britanii de a colecta taxe in valoare de 8,6 mil. lire sterline (16,1 mil. dolari) din partea subsidiarelor din Irlanda, una dintre tarile cu cele mai mici valori ale taxelor.
Un alt caz este cel al retailerului din Marea Britanie Marks & Spencer, care a investit zeci de milioane de euro pe an pentru returnarile de TVA. Decizia acestui proces incheiat in decembrie a fost ca Marea Britanie nu poate impiedica companiile sa-si deduca pierderile inregistrate de subsidiarele lor de la sistemul de taxe din Marea Britanie.
"Mai multe companii vor fi incurajate sa isi mute afacerile in alte locatii", a spus Guy Brannan, director in cadrul Linklaters, o firma de avocatura din Londra. El a mai spus ca nu se asteapta totusi la un exod in masa, deoarece angajatii ar putea fi reticenti la asemenea schimbari.
"Companiile ar putea fi mai avantajate sa se mute in tari in care taxele sunt mai mici, cum sunt Irlanda sau Republica Ceha, pentru a beneficia de pe urma regimului preferential de taxe, dar nu va fi atat de usor sa-i convinga pe angajatii care prefera sa locuiasca la Londra sau in Paris", a mai adaugat el.
David Harkess, director in cadrul Clifford Chance, o firma de avocatura din Londra, a avertizat asupra faptului ca decizia Curtii nu este o invitatie facuta companiilor pentru a deschide filiale in aceste paradisuri fiscale europene. "Nu va fi de ajuns pentru o companie sa deschida o adresa de mail in alta tara pentru a beneficia de taxe mai mici", a spus el, adaugand ca deschiderea unei afaceri intr-o alta tara ar putea costa mai mult decat daca firma s-ar hotara sa plateasca taxele. "Acest caz arata ca este nevoie de o coordonare a politicilor fiscale pentru a evita taxele duble", a fost de parere Maria Assimakopoulou, purtatorul de cuvant al UE pe probleme fiscale.
Problema este ca orice incercare de acest gen a fost respinsa de Marea Britanie, Danemarca si alte tari membre, sustinatoare ale controlului guvernamental asupra taxelor. Decizia Curtii a fost resimtita de Gordon Brown, guvernatorul Bancii Nationale a Marii Britanii, cel care il va succeda pe Tony Blair in functia de prim-ministru, unul dintre cei care au fost inca de la inceput impotriva regularizarii sistemului de taxe al UE.
Teoretic, aceasta regularizare a sistemului fiscal va permite companiilor care activeaza in tarile UE sa deschida subsidiare in tari cu un nivel mai mic al taxelor. Practic, va depinde de curtile de justitie din tarile respective pentru a decide daca acele companii abuzeaza de legile UE sau nu.
Brannan a mai declarat ca tari precum Marea Britanie s-ar putea afla in fata unui aport de capital obtinut din taxe deoarece cerintele tribunalului pentru ca o companie sa dovedeasca existenta unei deduceri legale de taxe sunt relativ scazute.
John Battersby, purtator de cuvant al Trezoreriei Marii Britanii, a declarat ca institutia examineaza decizia justitiei si ca va anunta in curand daca este necesara operarea unor schimbari ale legilor britanice pentru asigurarea protectiei veniturilor obtinute din taxe.
Curtea Europeana de Justitie a avut o activitate judiciara tot mai mare in ultimele luni in timp ce arata si ceea ce unii oficiali guvernamentali numesc a fi ingaduinta pentru corporatiile din Europa. Curtea este formata din 25 de membri, cate unul din fiecare stat membru, si decide in cazurile care implica membrii statelor sau corporatii din aceste state si UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO