Business Internaţional

Parisul îşi vinde bucăţi din străzile pietruite

Parisul îşi vinde bucăţi din străzile pietruite

Autor: Catalina Apostoiu

17.11.2016, 00:00 531
Vreţi să luaţi acasă o bucată din Paris? Margaux Sainte-Lague, o antreprenoare franceză, are ceva să vă ofere, scrie Bloomberg. La începutul anului, când Parisul a început să vândă mii de tone din pietrele care i-au pavat cândva străzile şi aleile, Sainte-Lague a cumpărat cinci tone. Acum, aceasta le revinde turiştilor şi colecţionarilor care îşi doresc o bucată din istoria capitalei franceze. Compania sa, Mon Pave Parisien, este un exemplu al modului în care materiale folosite, cum ar fi pietre, sticlă şi beton, sunt scoase pe piaţa proiectelor de construcţii sau, în acest caz, oferite ca suveniruri celor care iubesc Parisul.  Activitatea îşi are originile într-o mişcare de creare a unei aşa-numite economii circulare promovate de guvernul francez, Comisia Europeană şi unii constructori menite să reducă deşeurile şi să economisească energie prin reciclare şi refolosire.

„Pietrele de pavaj din Paris au atras interesul multor oameni, inclusiv turiştiî, spune Patrick Marchetti, care se ocupă de centrul de întreţinere a Parisului unde pietrele sunt sortate şi curăşate. ìSunt ieftine şi au un anumit farmec.“ Deşi pentru Sainte-Lague vânzările sunt deocamdată scăzute, fluxul de clienţi este constant, iar aceştia vin din locuri foarte îndepărtate. Acum, Sainte-Lague intenţionează să vândă pietrele în buticuri de lux şi magazine de suveniruri din apropierea monumentelor oraşului.  La scară mai mare, constructorul francez Eiffage a anunţat că va recicla materiale din lucrări publice. Cie de Saint-Gobain, cel mai mare furnizor de materiale de construcţii al Europei, colaborează cu firma de reciclare Paprec Group pentru colectarea de ferestre rezidenţiale folosite pentru a le utiliza în noi produse. Cea mai mare parte a pietrelor vândute direct de către oraş dintr-un depozit aflat într-o suburbie din sudul Parisului au mers către companii mici care le reciclează pentru pavarea de terase şi alei.  La un preţ de opt euro pe metro pătrat, sau 40 de euro pe tonă, vânzările ar putea aduce aproximativ 400.000 de euro anual în visteria municipalităţii dacă sunt extrase 10.000 de tone în fiecare an. La un preţ cuprins între 60 şi 150 de euro pe piatră, transportul în interiorul Franţei inclus, Sainte-Lague face un profit bunicel pentru atelierul său din Paris unde curăţă şi decorează fiecare piatră. Cu posibilitatea ca pe unele dintre pietre să fi călcat Vincent Van Gogh sau Pablo Picasso, cumpărătorii pot deţine o bucăţică din istoria Parisului, spune aceasta.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO