Business Internaţional

Parmalat: administratorul da in judecata patronul

12.02.2004, 00:00 32



Administratorul companiei Parmalat a facut primul pas in sensul initierii unei actiuni separate in instanta impotriva lui Callisto Tanzi, fostul presedinte si fondator al grupului din domeniul produselor alimentare, a carui detentie temporara s-a transformat intr-un arest oficial marti sub acuzatia de frauda, relateaza Financial Times.



Enrico Bondi, administratorul, numit de instanta al grupului aflat in faliment, s-a intrunit cu magistratii din Milano si Parma pentru a cere acestora sa incerce sa recupereze orice profit derivat de persoane fizice sau institutii implicate intr-unul din cele mai ample cazuri de frauda financiara din Europa.



Ca administrator, Bondi are puteri nelimitate ce-i permit sa ceara daune si sa incerce sa recupereze fonduri ce au fost sustrase de catre Tanzi, oficiali sau institutii despre care s-a dovedit ca au fost implicate in cazul de frauda. Acesta are de asemenea permisiunea de a analiza tranzactiile incheiate de grup in trecut.



Arestarea oficiala a lui Tanzi a avut loc la sfarsitul celei de-a treia zi consecutiva de negocieri intense ce au avut loc intre magistratii din Milano. Acuzatiile oficiale sunt asteptate a fi pronuntate in cateva zile. Anchetatorii din Parma l-au interogat de asemenea pe fiul lui Tanzi, Stefano.



Luni, Tanzi Sr. a recunoscut ca si-a insusit aproximativ 500 milioane de euro din fondurile companiei Parmalat in decursul ultimilor opt ani, in mare parte cu scopul de a finanta Parmatour, o divizie de turism detinuta de familia sa.



Conform unor surse din interiorul companiei, Bondi incearca inca sa determine volumul fondurilor lipsa, estimate la 7-10 miliarde de euro, si in ce masura pot fi acestea recuperate.



Principalele banci creditoare ale companiei Parmalat au declarat marti ca ar putea prelungi termenul creditelor ce trebuiau rambursate la inceputul lunii ianuarie pentru a asigura continuarea operatiunilor si a platilor catre furnizori. Divizia braziliana a companiei nu si-a putut onora platile catre furnizori, acestia amenintand cu lansarea unei actiuni in instanta.



Guido Salvini, magistratul din Milano, a refuzat cererea lui Callisto Tanzi de a fi tinut sub arest la domiciliu si nu in inchisoare. De asemenea, magistratul a declarat ca nu este multumit de explicatia data de Tanzi in legatura cu calatoria facuta de acesta in Ecuador chiar inainte de Craciun si ca nu crede ca Tanzi nu detine conturi in strainatate.



Stefano Tanzi a fost interogat, insa a negat ca ar detine vreo informatie privitoare la Bonlat, compania inregistrata in insula Cayman unde au fost descoperite nereguli contabile in valoare de 4 miliarde de euro.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO