Business Internaţional

Pe fondul accentuarii crizei creditelor, companiile europene pierd din forta

19.10.2008, 15:51 13

Criza creditelor din Europa se agraveaza, fortand companiile sa-si reduca investitiile si sa micsoreze salariile angajatilor si acutizand declinul economic al Batranului Continent, scrie Bloomberg.

Producatorul de genti si bijuterii Louis Vuitton a anuntat ca isi va revizui integral planurile de cheltuieli. In acelasi timp, General Motors a declarat ca isi va suspenda productia de masini din uzinele nemtesti.
Bancile europene se lupta sa isi echilibreze bilanturile, "sugrumand" acordarea de credite pe fundalul celei mai puternice crize financiare de la Marea Depresiune(1929-1933) incoace. Aceasta palma data economiei europene, prima de la recesiunea din 1993, preseaza Banca Centrala Europeana si Banca Angliei sa treaca la diminuarea dobanzilor.
"Oamenii isi amana deciziile de a investi", a declarat Hakan Samuelsson, directorul executiv al MAN, companie ce se situeaza pe locul trei in Europa in domeniul productiei de camioane. "Am putut observa o reducere a numarului de comenzi in ultimele luni", a precizat Samuelsson.
Conform unei prognoze a analistilor Credit Suisse, companiile de investitii din Europa, a caror cotatie bursiera a scazut cu 1,2% in al doilea trimestru din 2008, nu vor inregistra cresteri pana in al treilea trimestru al lui 2009. In acest context, somajul va creste, diminuand nivelul cheltuielilor individuale, deja in cadere in ultimele doua trimestre.
Numarul somerilor din statele membre ale zonei euro a crescut cu 600.000 in 2008.
De altfel, companii precum Deutsche Bank, Readymix (producator irlandez de ciment) sau fabricantul de bere olandez Royal Grolsch isi reduc personalul. MAN a anuntat, de asemenea, ca ar putea concedia o parte a angajatilor.
"Situatia are implicatii negative asupra sectorului investitiilor si al ocuparii profesionale", a afirmat Neville Hill, economist la divizia londoneza a Credit Suisse. "Vom fi nevoiti sa facem fata unei perioade dificile de recesiune."
Autoritatile europene incearca sa tempereze crahul economic. Spre exemplu, presedintele francez Nicolas Sarkozy a solicitat intrunirea oficialilor europeni, garantand refinantarea noilor banci si utilizarea resurselor financiare ale statului pentru echilibrarea institutiilor de creditare.
Cu toate acestea, caderea pietei creditelor se accentueaza constant.
Bancile europene au ripostat prin diminuarea ratei dobanzii de referinta si prin injectarea masiva de lichiditati in sistemul bancar.
Banca Centrala Europeana si Banca Angliei si-au redus rata dobanzii de referinta cu 0,5%, pana la 3,75%, respectiv 4,5%, urmand un trend global. Economistii nu sunt prea optimisti in aceasta privinta. BNP Paribas previzioneaza ca cele doua institutii bancare centrale vor continua reducerea ratei dobanzii, atingand un nivel de 2,5% in 2009.
"Criza se raspandeste cu o rapiditate inimaginabila", spune Jacques Cailloux, economist-sef pentru zona euro la Royal Bank of Scotland. "Evolutiile actuale conduc catre deteriorarea severa a sectorului creditelor."
Pentru moment, companiile isi reevalueaza planurile de investitii. De exemplu, cel mai mare retailer de imbracaminte din Marea Britanie, Marks & Spencer, si-a redus planul de cheltuieli pentru urmatorii doi ani, iar producatorul vienez de otel Voestalpine si-a amanat investitia de cinci miliarde de euro intr-o noua fabrica.
"Prabusirea industriei creditelor se traduce prin imposibilitatea companiilor de a-si continua afacerile; cand se ajunge in acest punct, problema devine serioasa", a spus economistul Simon Barry de la Ulster Bank. De altfel, conditiile de creditare s-au schimbat, sistemele economice ale unor tari precum Germania, Franta sau Italia contractandu-se inca din al doilea trimestru al lui 2008, pe fundalul unei cresteri spectaculoase a pretului petrolului.
Fondul Monetar International a anuntat saptamana trecuta ca Marea Britanie si Germania, cei mai mari membri ai Uniunii Europene, vor inregistra in 2009 fie o diminuare, fie o stagnare in ceea ce priveste cresterea economica.
In acelasi timp, dificultatea cu care se obtin imprumuturile in prezent accentueaza criza imobiliara.
Valoarea caselor a scazut cu 13% in Marea Britanie si 10% in Irlanda in cursul ultimului an, in timp ce volumul creditelor ipotecare din Marea Britanie a atins in august cel mai mic nivel din ultimii noua ani.
Piata serviciilor din zona euro s-a contractat pe parcursul ultimelor patru luni, somajul a atins cote inimaginabile, iar increderea europenilor in redresarea economica a scazut puternic.
Productia din fabricile britanice s-a diminuat in august, pentru a sasea luna consecutiv, acesta fiind cel mai important declin din ultimele trei decenii.
"Evolutia pietelor din saptamanile anterioare a fost dramatica si a generat ingrijorare in randul investitorilor", a afirmat Henning Kagermann, directorul executiv al SAP.
"Aceste aspecte au antrenat o diminuare brusca a activitatilor din domeniul afacerilor la finalul trimestrului", a conchis Kagermann.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO