Business Internaţional

Pe masura ce bancile vestice isi retrag capitalul din Europa de Est, regiunea devine o bomba cu ceas

Pe masura ce bancile vestice isi retrag capitalul din Europa de Est, regiunea devine o bomba cu ceas

Kenneth Rogoff, fost economist-sef al FMI: Exista un efect de domino. Pietele de credit internationale sunt interconectate, astfel ca o criza a creditelor in Europa de Est si in tarile baltice ar putea determina caderea conexiunilor cu New Yorkul.

01.03.2009, 17:20 26

Boom-ul economic care a transformat Polonia, Ungaria dar si alti fosti sateliti sovietici in unele dintre cele mai tentante piete europene. Dar acum acestea se confrunta cu o criza regionala, ridicand semne de intrebare cu privire la noile riscuri care ameninta sistemul financiar global si care ar putea ricosa catre SUA, scrie International Herald Tribune.

Recent, bursele americane si cele europene au reactionat violent dupa ce agentia de rating Moody's Investors Service a anuntat ca bancile occidentale care s-au extins agresiv pe pietele est-europene se confrunta cu probleme semnificative, creand temeri in randul investitorilor ca expunerea la aceste riscuri ar putea depasi limitele europene.
"Exista un efect de domino", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost economist-sef al Fondului Monetar International. "Pietele de credit internationale sunt interconectate, astfel ca o criza a creditelor in Europa de Est si in tarile baltice ar putea determina caderea conexiunilor cu New Yorkul."
Pericolul se regaseste pe mai multe fronturi. Economiile europene mari, incluzand Marea Britanie, Franta, Germania si Spania, sunt in recesiune si o parte din bancile lor si-au incetinit activitatea de creditare atat pe plan local, cat si international.
Pentru Europa Centrala si de Est, care s-a bucurat de o crestere economica considerabila datorita creditelor acordate de aceste banci, declinul nu ar fi putut surveni intr-un moment mai inoportun. Deja afectata de colapsul global, regiunea se afla la marginea prapastiei, in conditiile in care fluxul de credite se micsoreaza. Cresterea economica medie in statele din regiune s-a redus la 3,2% in cursul anului precedent, comparativ cu 2007, cand s-a atins un nivel de 5,4%. Anul acesta, estimarile indica o contractie de minimum 0,4%.
"Aceste cifre ar putea atinge niveluri si mai reduse", a declarat Charles Collyns, director adjunct al departamentului de cercetare din cadrul FMI.
Mai mult, finantistii internationali avertizeaza ca cea mai grava criza economica globala de la caderea Zidului Berlinului ar putea influenta negativ si monedele nationale ale acestor state, amintind de criza financiara asiatica de la sfarsitul anilor '90. In acea vreme, pietele emergente precum Thailanda au contractat imprumuturi in monede straine pentru a alimenta cresterea economica, insa au ramas cu datorii impresionante dupa ce moneda nationala s-a depreciat puternic.
Anterior recordului stabilit vara trecuta, moneda nationala a Poloniei a pierdut 48% in raport cu euro; forintul ungar s-a depreciat cu 30%, in timp ce coroana ceha a pierdut peste 20%.
"In maniera simplificata, Europa de Est a devenit versiunea europeana a pietei subprime", a declarat Robert Brusca de la FAO Economics.
La inceputul saptamanii trecute, bancile centrale din Polonia, Ungaria, Romania si Cehia au incercat sa linisteasca apele prin emiterea unor anunturi conform carora recentele scaderi ale monedelor din regiune nu sunt justificate prin fundamente economice.
Mai mult, bancile occidentale ar putea inregistra o majorare a creditelor neperformante. "Majoritatea bancilor din regiune sunt filiale ale bancilor din zona euro si vor fi nevoite sa se confrunte cu recapitalizari suplimentare", a declarat Gillian Edgeworth, economist pentru divizia londoneza a Deutsche Bank.
O alta problema este ca investitorii institutionali majori din Europa de Vest - bancile, fondurile de pensii si companiile de asigurari - sunt creditorii unor datorii impresionante ale est-europenilor. Daca bancile vor solicita o injectie suplimentara de capital din partea guvernelor occidentale care in prezent se straduiesc sa finanteze pachete de stimulare economica si sa mentina retelele proprii de siguranta sociala, presiunile asupra euro s-ar putea amplifica.
"Amenintarile care planeaza asupra economiilor dezvoltate parcurg circuitul bancar", a declarat Dominique Strauss-Kahn, director al FMI.
Pe masura ce criza se agraveaza la nivelul Batranului Continent, aversiunea fata de risc s-ar putea raspandi catre alte regiuni ale mapamondului. O parte dintre investitorii afectati de pietele in declin din Europa vor fi nevoiti sa-si vanda activele americane pentru a face rost de lichiditati, punand presiuni pe pietele bursiere americane, deja slabite.
"Exista o piata monetara unica transatlantica, iar aceste banci se imprumuta reciproc in mod constant", a afirmat Simon Johnson, un alt veteran al FMI care in prezent este profesor la Sloan School of Management din cadrul Massachusetts Institute of Technology. "Deutsche Bank, UBS, Goldman Sachs si Citi sunt interconectate profund".
In Europa de Est, riscurile cu care se confrunta companiile occidentale care desfasoara diferite operatiuni in regiune s-au amplificat.
Nu cu mult timp in urma, spre exemplu, Europa de Est si Rusia au fost oaze de crestere pentru gigantii auto americani Ford si General Motors. In Polonia, unde GM detine o uzina importanta, vanzarile de automobile au crescut anul trecut cu 10%, pana la 38.000 de unitati, in timp ce vanzarile in Rusia s-au majorat cu 30%, pana la 338.000 de unitati.
De atunci, cererea s-a prabusit rapid. In tarile baltice, care au fost printre primele care au resimtit turbulentele economice, vanzarile realizate de GM au scazut in medie cu 57% in ultimele luni ale lui 2008.
Printre cele mai importante victime ale crizei se numara zecile de mii de angajati care cunoscusera drumul catre prosperitate si care in prezent isi vad visele spulberate, in conditiile in care sistemul financiar s-a deteriorat, iar concedierile au atins cote impresionante.
Din cauza monedelor nationale puternic depreciate care au scumpit importurile de bunuri si datoriile externe, guvernele au redus cheltuielile si serviciile publice, determinand un val ingrijorator de proteste violente.
Aceasta criza a determinat FMI sa se implice semnificativ. In ultimele luni, FMI a acordat asistenta financiara in valoare de miliarde de dolari unor state precum Ucraina, Islanda, Ungaria si Letonia. "Preconizez un al doilea val de tari care sa ne bata la usa", a declarat Strauss-Kahn.
Cu doi ani in urma, "ideea general acceptata era ca FMI nu va mai trebui sa mai sprijine financiar statele emergente" si ca "pietele financiare se vor ocupa de bunul mers al acestora", a afirmat Jean-Claude Trichet, presedinte al Bancii Centrale Europene. In prezent, a mai spus Trichet, aceasta idee s-a dovedit a fi "total eronata".
Pentru Johnson si alti studenti ai istoriei financiare, recentele evenimente din Europa - in special in Austria, a carei industrie bancara este puternic expusa la pietele vecinilor estici - creeaza paralele cu ceea ce s-a intamplat in anii '30.
Johnson a mai indicat ca erorile comise de banca vieneza Creditanstalt au condus in 1931 la ceea ce s-a considerat a fi Marea Recesiune.
Johnson a afirmat ca nu preconizeaza o reiterare a acelei calamitati, insa estimeaza o perioada indelungata de crestere minimala in SUA si Europa, similara "deceniului pierdut" al Japoniei din anii '90.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO