Business Internaţional

Pe pieţele de materii prime ale lumii s-a dezlănţuit o furtună perfectă

Pe pieţele de materii prime ale lumii s-a dezlănţuit o...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.03.2022, 00:05 3937

Cotaţiile petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa mondială, au ajuns la cel mai ridicat nivel de după 2012. Pe piaţa olandeză, preţurile gazelor naturale s-au dublat de când Rusia a început invadarea Ucrainei.

Grâul n-a costat niciodată în ultimii 14 ani mai mult ca acum. Se scumpeşte accelerat aluminiul, mâncarea, energia. Mai totul. Dar materiile prime sunt în prima linie a scumpirilor. Războiul din Ucraina a perturbat fluxurile internaţionale de materii prime. Aceasta pentru că Rusia este principal furnizor de petrol, gaze naturale, metale  şi cereale, iar acum este asediată cu sancţiuni financiare aplicate companiilor, oligarhilor, politicienilor şi entităţilor ruse. Principalul instrument de reacţie al lumii civilizate la invadarea Ucrainei de către armata rusă a creat sincope pe lanţurile de aprovizionare cu resurse.

„Lanţurile de aprovizionare ies din funcţiune, ceea ce înseamnă că avem blocaje peste tot“, spune pentru Reuters Ole Hansen, strategy la  Saxo Bank. În doar o săptămână, adică de când a început invazia rusească în Ucraina, preţurile gazelor vândute pe piaţa olandeză s-au dublat. Cărbunele britanic s-a scumpit cu 85%. Cotaţiile petrolului Brent s-au majorat cu o cincime. Energia era prea scumpă şi până acum şi contribuia deja substanţial la cea mai puternică inflaţie europeană de decenii. Criza energetică de până acum provocată de perspectiva insuficienţei gazelor ruseşti este pe cale să explodeze. Materiile prime erau deja pe vârful unui superciclu, creat de cererea prea mare în comparaţie cu oferta.

„Este o furtună perfectă pe pieţele materiilor prime“, spune Christopher LaFemina, analist la Jefferies. Brentul a ajuns ieri la aproape 120 de dolari pe baril când în urmă cu doar câteva luni se spunea că este imposibil ca pragul de 100 de dolari pe baril să fie sărit. SUA şi-au îndreptat sancţiunile spre sectorul de rafinare al Rusiei.

„Cotaţiile ţiţeiului îşi vor continua probabil urcuşul, poate dincolo de 130 de dolari barilul“, spune Jarand Rystad, CEO al Rystad Energy. Aluminiul bate record după record, în timp ce nichelul s-a scumpit pe piaţa londoneză cu 7,5% în doar o zi, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. Rusia reprezintă 6% din producţia mondială de aluminiu şi 7% din cea de nichel. La cereale, ultimele estimări arătau că cele două ţari ar fi trebuit să contribuie cu aproape 30% la exporturile globale în 2021. Acum, în Ucraina sub invazie rusească nu se mai poate vorbi de agricultură, iar soarta exporturilor ruse de cereale este incertă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO