Business Internaţional

Pe ultima suta de metri: incercarea de a salva Lehman

13.09.2009, 17:32 17

Temandu-se ca soarta bancii de investitii Lehman Brothers atarnade un fir de ata, oficialii guvernamentali si liderii unorimportante banci de de pe Wall Street s-au reunit cu doua zileinainte de falimentul oficial, cu scopul de a impiedica propagareaturbulentelor catre alte institutii financiare, scria in urma cu unan The New York Times.

Principala propunere pentru salvarea Lehman viza divizarea sa indoua entitati, o "banca buna" si o "banca neperformanta". AtatBarclays, cat si Bank of America s-au aratat interesate de aachizitiona activele performante. Bancile de pe Wall Street ar fifost, de asemenea, de acord sa ofere sprijin de pana la 30 mld.dolari pentru absorbirea pierderilor entitatii neperformante.

Unul dintre subiectele urgente dezbatute la intalnire vizaposibilitatea ca alte institutii financiare de dimensiuni mari,precum compania de asigurari AIG si firma de brokeraj MerrillLynch, sa intre intr-o criza similara si sa aiba nevoie de miliardede dolari pentru a-si intari activitatea.

Sistemul financiar continua sa-si scoata la suprafata hibele,aratand ca interventia guvernului din ultimul an in mediul privatnu fusese suficienta pentru a opri declinul sectorului.

Lehman, precum si o serie de alte banci anuntasera in 2008 caisi pot manevra activele cu probleme, insa evolutia lor pe piatabursiera si-a continuat tendinta descendenta. In consecinta, mareamajoritate a investitorilor nu mai puteau avea certitudini cuprivire la adevarata valoare de piata a acestor institutii sirefuzau sa mai investeasca in ele.

"Trebuie sa privim ceea ce se intampla ca o forma de epidemie -o epidemie de distrugere de capital", declara in urma cu un anJames L. Melcher, presedinte al fondului speculativ BalestraCapital.

Oficialii americani au avertizat ca nu sunt dispusi sa furnizezesprijin financiar pentru Lehman, in conditiile in care bancaavusese suficient timp la dispozitie pentru a-si finantaactivitatea, in special dupa ce Fed lansase imprumuturi catrebancile de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO