Business Internaţional

Pentru a strange 100 mil. dolari nu trebuie sa ajungi la Londra

30.03.2004, 00:00 16



Irkut, constructorul avioanelor de lupta Sukhoi, nu a raportat in nici un an profit, dar acest lucru nu a impiedicat investitorii sa cumpere un pachet de actiuni, reprezentand 23% din capitalul social al companiei, in cea mai mare oferta publica din istoria pietei de capital din Rusia.



"Mai mult de 100 investitori au inaintat oferte de cumparare", a declarat Mikhail Leshchenko, director in cadrul departamentului de corporate finance la MDM Bank, institutia care a administrat tranzactiile impreuna cu Credit Suisse First Boston.



Compania rusa a vandut 205 mil. actiuni, inclusiv 88 mil. actiuni noi, la un pret de 62 centi/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 127 mil. dolari, scrie The Moscow Times.



Lehschenko a mai mentionat ca desi este greu de precizat cu exactitate cat din actiunile vandute au fost cumparate de investitori straini, iar administratorii nu au favorizat nici un investitor anume, asigurandu-se ca aproape toti ofertantii sa obtina o parte din companie.



Inainte de lansarea ofertei publice, 10 directori ai Irkut controlau 70% din numarul total de actiuni, cea mai mare participatie, de 26%, apartinand directorului executiv Alexei Fyodorov. Guvernul rus detinea 14,5% din actiuni.



Oferta de vineri nu a fost numai cea mai mare din istoria Rusiei, dar a fost si prima de acest gen din industria de aparare, fiind vazuta drept deschizatoare de drumuri si pentru alte companii.



"Am demostrat ca pentru a strange 100 mil. dolari nu trebuie sa te duci neaparat la Londra sau in New York", a spus Leshchenko.



Irkut are comenzi in valoare de 4,5 mld. dolari, majoritatea acestora fiind pentru avioanele Su - 30, insa valoarea datoriilor se ridica la 649 mil. dolari. In 2002, compania a inregistrat o pierdere de 7,8 mil. dolari, in primele noua luni ale anului trecut valoarea pierderilor fiind de 4.8 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO