Business Internaţional

Perioada de maxima dezvoltare a economiei chineze continua

21.10.2005, 18:02 15

Economia Chinei a inregistrat o crestere puternica in primele noua luni ale acestui an, in ciuda eforturilor depuse de guvern in sensul franarii dezvoltarii economice, arata BBC News.

Biroul National de Statistica a aratat ca economia a inregistrat o rata de crestere de 9,4% comparativ cu anul anterior, dar ca dezechilibrele de ordin comercial ameninta stabilitatea economica.

Guvernul impulsioneaza cererea interna, incercand in acelasi timp sa reduca dependenta de investitii si exporturi.

In acelasi timp, guvernul chinez s-a aratat ingrijorat in legatura cu evolutia sectorului agriculturii si cu nivelul ridicat al cheltuielilor guvernamentale.



O perioada propice

A fost al noualea trimestru consecutiv de crestere anuala de 9% sau mai mult.

"Economia chineza a continuat sa progreseze catre obiectivul de macroreglementare, in contextul in care perioada de crestere constanta si rapida nu s-a incheiat", a declarat purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica, Zheng Jingping.

Valoarea totala a produsului intern brut pe primele noua luni, ianuarie-septembrie a crescut, atingand un nivel de 10,627 mii de miliarde de yuani (1.080 de miliarde de euro).

Guvernul a incercat sa determine o incetinire a ritmului de crestere a economiei prin majorarea ratelor dobanzii, reevaluarea yuanului si impunerea unor restrictii in ceea ce priveste volumul creditarii. De asemenea, acesta incearca sa limiteze investitiile in domenii cum ar fi cel al otelului, cimentului si aluminiului, insa industriile high-tech realizeaza inca investitii masive.



Dezechilibru

Exista temeri din ce in ce mai pronuntate cu privire la un dezechilibru economic intre gradul de prosperitate si nivelul de investitii din mediul urban si cel rural, in contextul in care multi chinezi se muta din mediul rural la oras.

Cel mai recent raport economic atesta faptul ca veniturile agricultorilor chinezi nu inregistreaza un ritm de crestere suficient de rapid.

La inceputul acestei luni, in urma unei intruniri a oficialilor Partidului Comunist, s-a propus departarea de politica tarii de dezvoltare economica rapida in favoarea unei politici de imbunatatire a legislatiei din domeniul social, in special in mediul rural.



Cu toata forta pentru export

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a anticipat o rata de crestere economica de 9% in acest an pentru China, ceea ce se poate intampla, spune Zheng.

Zheng a mentionat dezechilibrul comertului extern si ritmul mai lent de crestere a profiturilor sectorului industrial printre problemele ce trebuie rezolvate.

Nivelul foarte ridicat al exporturilor Chinei a impins excedentul comercial pana la 68,3 miliarde de dolari pe primele noua luni.

Exporturile au avansat cu 31,3% pana la 546,4 miliarde de dolari (457,3 miliarde de euro), in timp ce importurile au inregistrat o rata de crestere de 16 procente, pana la 478,1 miliarde de dolari (400,1 miliarde de euro).

In ciuda recentei reevaluari, Statele Unite percep moneda chineza ca fiind inca fixata la o rata scazuta artificial, ceea ce impulsioneaza cresterea exporturilor.

In cadrul unei vizite recente in China, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a cerut o rata mai mare a yuanului, in caz contrar China urmand sa se confrunte cu presiuni din partea Congresului american.

Investitiile in mijloace fixe, in cea mai mare parte cheltuieli guvernamentale pe infrastructura, au continuat sa creasca cu 26,1%. Indicele preturilor la consum a crescut cu 0,9%, in timp ce cel al preturilor la producator a avut o crestere de 4,5%. Totusi, China va majora preturile produselor petroliere pentru a descuraja consumul. catalina.apostouiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO