Business Internaţional

Personajul central din cea mai mare încercare a americanilor de a prelua perla industriei franceze

Personajul central din cea mai mare încercare a...

Autor: Luciana Georgescu

04.05.2014, 12:13 1531

Clara Gaymard nu este doar şeful operaţiunilor din Franţa al General Electric şi membru al anturajului de la Washington al lui Hollande, ci şi mama a 9 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 21 de ani şi autoarea romanului de dragoste “S’il suffisait d’aimer”, în traducere, “Dacă dragostea ar fi de ajuns”, scrie Bloomberg.

Gaymard, în vârstă de 54 de ani, a luat parte alături de CEO-ul GE Jeffrey Immelt şi preşedintele francez Francois Hollande, la negocierea ofertei în valoare de 17 miliarde de dolari pentru preluarea operaţiunile din domeniul energiei ale Alstom de către conglomeratul industrial GE.

“Clara este un intermediar excelent, din moment ce este familiarizată cu lumea de afaceri şi are contacte importante din administraţia franceză şi din mediul politic din Franţa”, a declarat Laurence Parisot, fostul director al organizaţiei Medef.
În cadrul unui eveniment care a avut loc pe 11 februarie la Casa Albă, Guymard l-a tras deoparte pe ministrul francez al industriei Arnaud Montebourg la Camera Americană de Comerţ şi i-a spus că GE, este interesat de grupul francez Alstom. În plus, Guynard l-a asigurat pe ministru că GE va ţine informat guvernul despre orice discuţii, aflate atunci într-o fază foarte incipientă. Montebourg nu a spus nimic oamenilor lui.
Gaymard este considerată un eşalon în rândul femeilor afaceriste din Franţa, însă “cu cât vorbeşte mai puţin, cu atât mai bine”, a spus un coleg care lua parte la şedinţe alături de ea. “În ceea ce priveşte puterea de decizie, rolul ei este doar să raporteze. Gaymard nu are niciun fel de putere. Jeffrey Immelt este cel care care face regulile jocului”.

Partenerii de afaceri ai lui Gaymard au declarat că este o persoană inteligentă, eficientă dar şi o femeie frumoasă.

“Ştie cum să spună lucrurile importate. Ştie cum să stabilească contacte şi cel mai important cum să le păstreze. Ştie cum să abordeze relaţiile cu clienţii şi este foarte accesibilă”, a declarat Alexandre de Juniac, CEO-ul Air France-KLM.

Afaceristei franceze nu îi este teamă să-şi exprime punctul de vedere. La o adunare anuală pentru probleme economice, Guymard a exprimat opinii care nu sunt deloc pe placul politicienilor din Franţa: “Oamenii continuă să creadă că pentru a menţine un loc de muncă este nevoie ca procesul de concediere să fie îngreunat. De fapt, este exact opusul”, a spus şefa operaţiunilor GE.

Gaymard este absolventă a Institutului de Studii Politice din Paris şi a Şcolii Naţionale de Administraţie, cea mai prestigioasă dintre „marile şcoli” cu profil politic şi economic din Franţa, iar înainte să se alăture Grupului GE, a ocupat diferite funcţii în stat.

Şi-a început cariera în 1982, în biroul lui Jacques Chirac, la acea vreme primar al Parisului. Apoi, a lucrat în Departamentul de Audit al Ministerului de Finanţe şi Economie din Franţa şi a condus agenţia  Invest, aceasta fiind ultimul post deţinut înainte să fie numită în funcţia actuală.

Născută în Paris, Gaymard este fiica lui Jerome Lejeune, un specialist în genetică care a descoperit anomalia cromozomială a sindromului Down.

Afacerista pasionată de ski şi ciclism a declarat că în prezent reciteşte toate operele lui Balzac.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO