Business Internaţional

Peste 600.000 de concedieri in SUA de la inceputul anului

02.10.2008, 18:07 19

Analistii estimeaza, in medie, ca raportul lunar privitor la rata ocuparii fortei de munca asteptat astazi va indica faptul ca economia a eliminat 105.000 de locuri de munca in luna septembrie, cea mai ampla reducere lunara din ultimii cinci ani. Economia pierduse deja 605.000 de locuri de munca in acest an, conform CNN Money.

Rata somajului este asteptata sa se mentina la un nivel relativ ridicat, de 6,1%.
Mai grav, tendintele privitoare la angajari s-au deteriorat in ultimele saptamani, fapt care nu va fi reflectat in datele statistice ale guvernului pana catre sfarsitul acestui an.
Pe fondul cresterii cazurilor de imposibilitate de rambursare a creditelor ipotecare si al problemelor cu care se confrunta bancile, s-au inasprit conditiile de creditare pentru companii si persoane individuale. Daca firmele nu pot obtine finantare, se crede, acestea nu se pot extinde si nu vor opera noi angajari.
"O blocare completa a pietelor de credit va afecta in mod dramatic intreaga economie", a declarat Martin Regalia, economist-sef in cadrul Camerei de Comert a Statelor Unite.
Regalia se asteapta ca rata somajului sa atinga 6,5% pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor si 7% daca guvernul nu va face nimic pentru a elibera pietele de capital. Desi pana in momentul respectiv seria reducerilor se va opri, rata somajului s-ar putea mentine la un nivel ridicat pana la sfarsitul anului viitor.
Guvernul negociaza inca un pachet care va permite achizitionarea de active cu probleme de la banci in speranta de a le determina sa-si relanseze operatiunile de creditare.
"Daca nu se vor lua masuri pentru corectarea situatiei, vom asista la noi disponibilizari", a declarat Joyce Bastoli, vicepresedinte in cadrul Ajilon Finance Solutions, parte a Adecco. Desi exista semne incurajatoare ca criza pietelor de credit nu are un impact atat de devastator pe cat se tem unii, problema incetinirii cresterii economice este mult mai urgenta.
Companiile nu resimt inca pe deplin efectele crizei de pe pietele de credit, acestea se asteapta deja la o incetinire a vanzarilor pe masura ce accesul consumatorilor la credit se restrange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO