Business Internaţional

Peste un milion de britanici ar putea avea probleme serioase cu plata ipotecilor

31.01.2008, 19:07 16

Autoritatea Financiara britanica (FSA) estimeaza o inasprire a climatului economic, pe fondul aprecierii ratei inflatiei si al scaderii ritmului de crestere economica, temandu-se ca multi dintre cei care au contractat credite ipotecare cu valori ridicate se afla acum intr-o situatie riscanta, scrie presa din Marea Britanie.
Autoritatea Financiara a identificat trei factori de risc care i-ar putea determina pe debitori sa esueze in a-si plati ratele lunare: o perioada lunga de rambursare a creditului contractat, o valoare totala ridicata a creditului si o valoare ridicata a ratei lunare in raport cu veniturile debitorului.
O treime din cele 5,7 milioane de credite contractate in perioada aprilie 2005-septembrie 2007 prezinta unul dintre acesti factori de risc, iar 18% au cel putin doi factori de risc. Riscurile sunt insa amplificate de cresterea ratelor dobanzilor, considera institutia de control financiar.
Ratele introductorii pentru aproximativ 1,4 milioane de credite ipotecare contractate de consumatorii britanici vor expira anul acesta, ceea ce va determina o crestere de pana la 210 lire sterline (282 de euro) a platilor lunare.
Mai mult, presiunea pusa asupra consumatorilor nu va putea fi contracarata nici de o noua reducere a ratei dobanzii de referinta, fiind de asteptat ca Banca Angliei sa efectueze o astfel de operatiune saptamana viitoare.
FSA recunoaste insa ca "nu este foarte sigur" daca si creditorii ipotecari vor urma aceasta miscare a bancii centrale, in conditiile in care acestia incearca eliminarea presiunilor din segmentele lor de activitate.
Riscurile nu sunt "in mod necesar legate de creditele ipotecare contractate. Aici intervin si celelalte tipuri de credite", a declarat Lyndon Nelson, directorul departamentului de strategii financiare al FSA. "Clientii care au contractat si alte credite pe langa ipoteca detinuta sunt cei a caror stabilitate financiara este pusa in pericol", a adaugat el.
Avertismentele autoritatilor britanice vin in conditiile in care statisticile recente arata ca in decembrie preturile locuintelor au coborat cu 0,4%, acesta fiind primul declin inregistrat in ultimii doi ani si jumatate. Continuarea declinului preturilor de pe piata imobiliara, combinat cu o scadere a cheltuielilor consumatorilor si pe celelalte segmente ar putea avea repercusiuni serioase asupra intregii economii britanice.
Numarul locuintelor vandute pe piata britanica a coborat de asemenea, ajungand la o medie lunara de 103.374 de case in perioada iulie-octombrie, fata de 117.086 de unitati, in perioada similara din 2006.
Raportul FSA indica, de asemenea, o incertitudine in ceea ce priveste evolutia pietei ipotecare britanice, in conditiile in care noile credite "sunt concentrate, in mare parte, in cadrul unor grupuri care nu erau incluse pana acum in categoria proprietarilor de locuinte", ceea ce face dificila incercarea creditorilor de a estima modul in care acestia se vor comporta.
Oficialii britanici spun ca nivelul cazurilor de schimbare a proprietarilor este inca foarte scazut, insa va inregistra o crestere semnificativa in urmatoarea perioada.
In 2008, numarul caselor care isi vor schimba proprietarul va ajunge la 123 de unitati pe zi.
Printre avertismentele reprezentantilor FSA se numara insa nu numai cele legate de riscurile la care sunt expusi cei care au contractat credite ipotecare, ci si cele legate de scaderea increderii consumatorilor in institutiile financiare, cum s-a intamplat in cazul crizei de la Northern Rock.

Proprietarii de case, in dificultate

Peste un milion de proprietari de locuinte din Marea Britanie pot intampina dificultati financiare serioase, riscand chiar sa-si piarda casele, considera autoritatile financiare.
O treime din cele 5,7 milioane de credite contractate in perioada aprilie 2005-septembrie 2007 prezinta un factor de risc, iar 18% au cel putin doi factori de risc.
Ratele introductorii pentru aproximativ 1,4 milioane de credite ipotecare contractate de consumatorii britanici vor expira anul acesta, ceea ce va duce la o majorare a platilor pe care acestia trebuie sa le suporte.
Statisticile recente arata ca in decembrie preturile locuintelor au coborat cu 0,4%, acesta fiind primul declin inregistrat in ultimii doi ani si jumatate.
Numarul locuintelor vandute in perioada iulie-octombrie a ajuns la o medie lunara de 103.374 de case, fata de 117.086 de unitati in perioada similara din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO