Business Internaţional

Peter Loscher, noul CEO al Siemens: Vremurile agitate au luat sfarsit

14.12.2007, 14:03 11

Un tablou imens care evidentiaza o mare agitata domina peretii biroului lui Peter Loscher, noul CEO al Siemens. Tabloul este insa un obiect ramas de pe vremea predecesorului sau si urmeaza sa fie schimbat cu un obiect de arta moderna din colectia privata a noului sef al Siemens, dar si cu una dintre primele masini telegraf ale companiei, scrie Financial Times.
"Vremurile agitate de la Siemens au luat sfarsit", a spus razand Loscher. Oficialul companiei promite o despartire de trecut. Klaus Kleinfeld, predecesorul lui Loscher, s-a simtit adesea ca fiind in mijlocul unei furtuni, pentru ca a trebuit sa se confrunte cu criza generata de declinul din telecomunicatii si, in final, cu scandalul de dare de mita care a cauzat un adevarat cutremur in cadrul Siemens in ultimul an. "Ne folosim de criza pe care a traversat-o grupul pentru a crea ceva mai bun", a afirmat Loscher.
Scandalul, care a costat conglomeratul german cel putin 1,5 miliarde de euro, la care s-ar putea adauga pierderi de ordinul miliardelor de euro, i-a dat lui Loscher o sansa de a reforma radical Siemens. Recent, oficialul companiei a operat mai multe modificari la nivel de top management, printre acestea fiind si promovarea unor necunoscuti la conducerea celor 15 noi divizii create la Siemens. De asemenea, Loscher incearca sa schimbe cultura companiei, pe care noul sef al Siemens o invinovateste, alaturi de esecurile manageriale, pentru scandalul in care este implicat grupul.
Peter Loscher vrea sa introduca o noua cultura de management la cel mai mare grup de inginerie din Europa. Loscher a declarat ca doreste ca Siemens, a doua companie ca marime din Germania in functie de capitalizarea de piata, sa aiba un profil asemanator cu cel al companiilor numite "Mittelstand" (intreprinderile mici si mijlocii din Germania) care constituie structura economiei Germaniei. Loscher s-a declarat nemultumit si de scurgerile de informatii din interiorul companiei. "Un lucru e cert. Aceasta companie a esuat pe baza responsabilitatii conducerii si a culturii. Trebuie sa ne asiguram de prezenta responsabilitatii si a raspunderii in toata structura companiei. Liderii vor conduce compania, liderii vor fi responsabili, liderii vor avea standarde etice. Aceste lucruri sunt parte a unui program care se va desfasura pe mai multi ani", a spus Loscher. Scandalul mitei a zguduit Siemens pana in centrul sau si a dus la numirea lui Loscher in functia de CEO. Astfel, el a devenit primul outsider care a ajuns sa conduca traditionalul conglomerat german in istoria sa de peste 160 de ani. Deja, oficialul Siemens a impus primele schimbari organizationale in cadrul companiei dupa mai bine de doua decenii pentru a face ca grupul german sa fie mai bine inteles de catre clienti. "Am folosit criza pe care am traversat-o pentru a crea si a ne recrea pe noi insine, ca si companie", a spus Loscher. El a facut referire la grupul de firme mici si mijlocii "Mittelstand". "Putem invata de la Mittlestand sa fim onesti, vioi, rapizi si orientati in favoarea clientilor." CEO-ul Siemens a dat exemplul rapiditatii cu care actioneaza companiile mici si mijlocii din Germania. Avand amintirea scandalului care a zguduit Hewlett-Packard, grupul de tehnologie din Statele Unite ale Americii, Loscher spune ca scurgerile de informatii au reprezentat o "problema majora" la Siemens. "Daca a ramas vreo chestiune la care sa nu pot gasi o modalitate de rezolvare, aceasta este (scurgerea de informatii - n. red.). Niciodata nu am muncit intr-un loc in care informatia care se discuta in cadrul board-ului sa ajunga in presa aproape instantaneu. Avem o traditie in acest sens. Care trebuie schimbata", a spus Loscher.
Totusi, anumite persoane din exteriorul companiei, asemenea CEO-ului unui grup industrial german important, cred ca Loscher incearca sa faca prea multe lucruri. "Cred ca incearca sa muste mai mult decat poate mesteca. Ca outsider, trebuie sa-ti dovedesti utilitatea in cadrul companiei inainte de a incepe sa schimbi prea multe lucruri, pentru ca altfel oamenii ar putea sa nu urmeze directia pe care o doresti tu", a spus CEO-ul respectiv. De asemenea, un bancher important din Frankfurt apreciaza ca la Siemens exista "o neliniste semnificativa la nivel de middle management".
Atitudinea lui Loscher este insa de neclintit. "Trebuie sa facem totul in acelasi timp. Bazandu-ma pe experienta pe care am acumulat-o, trebuie sa iei in discutie toate problemele intr-un mod cat mai variat", spune Loscher.
Pasul urmator pe care il va face oficialul companiei este sa anunte modalitatea prin care va reduce intre 1,2 si 2,4 miliarde din costurile aferente salariilor pana in 2019. Analistii estimeaza ca reducerea costurilor ar putea insemna concedierea unui numar foarte mare de angajati.
Loscher nu a exclus o asemenea masura. Dar, in anumite zone de activitate din cadrul companiei germane, cum ar fi divizia de cercetare si dezvoltare sau cea de interactionare cu clientii, marirea personalului este foarte probabila.
"Tot ceea ce facem este sa crestem competitivitatea Siemens. Prin aceste masuri vom face compania sa se dezvolte mai repede. Vrem sa fim printre primii in toate ariile de activitate ale companiei", afirma Loscher.
Pana acum, stilul lui Loscher, de a se purta la fel cu muncitorii, investitorii, politicienii si jurnalistii pare sa dea roade. "Sunt adeptul dialogului. La sfarsitul zilei trebuie sa putem sa-i convingem pe oameni alegand metodele adecvate", explica Loscher.
Totusi, efectele scandalului de coruptie constituie inca un pericol foarte mare pentru Siemens. Un moment decisiv l-ar putea reprezenta vizita pe care o va face Loscher inainte de Craciun, alaturi de Gerhard Cromme, presedintele companiei, la U.S. Securieties Exchange Commission (SEC). "Faptul ca au fost de acord cu aceasta intrevedere este un semn bun. Ne asteapta un drum lung", a conchis Loscher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO