Business Internaţional

Petrolul ar putea ajunge la 50 $ daca criza se agraveaza

14.10.2008, 18:12 12

Pretul petrolului a urcat marti cu 2,5 dolari, la aproape 84 dolari pe baril, ca urmare a increderii investitorilor ca masurile luate de guvernele din intreaga lume pentru stabilizarea domeniului financiar vor impiedica o recesiune la nivel global.

Barilul de titei light tranzactionat la bursa din SUA a urcat ieri cu 2,53 dolari, la 83,71 dolari, dupa ce a atins un maxim de tranzactionare de 84,53 dolari in cursul sedintei de marti. Pretul petrolului Brent a crescut cu 2,06 dolari, la 79,52 dolari, pe bursa din Londra.
"Cred ca pretul petrolului este influentat masiv de pietele financiare, insa este mai mult un licar de speranta decat o rezolvare totala a problemei (evolutiei preturilor - n. red.). Nu cred ca cineva isi inchipuie ca s-a terminat criza economica", a spus Tony Machacek de la Bache Financial.
Un aport important la avansul pretului petrolului are si deprecierea dolarului fata de euro dupa masurile pentru sectorul bancar anuntate de statele din Uniunea Europeana.
Grupul financiar Goldman Sachs a redus estimarile privind evolutia pretului petrolului la 70 dolari pe baril pentru sfarsitul anului, dupa o estimare anterioara de 115 dolari, si la 86 dolari pentru anul 2009.
Totodata, Goldman Sachs a avertizat ca preturile ar putea ajunge pana la 50 dolari pe baril daca se agraveaza problemele de pe piata creditelor.
Perspectiva unei recesiuni economice ar determina o pozitie mai putin agresiva a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind scaderea productiei, insa grupul a anuntat ca va reduce, la inceputul anului urmator, cantitatea de titei livrata pentru a evita o eventuala prabusire a preturilor.
Datele preliminare privind rezervele SUA, care vor fi anuntate joi, indica o crestere a stocurilor cu 2,4 milioane barili de titei si cu 3,2 milioane barili la produse distilate.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO