Business Internaţional

Petrolul atinge un nou record si trage bursele in jos

09.06.2008, 19:50 18

Pretul petrolului a inregistrat cea mai pronuntata crestere de o zi la sfarsitul saptamanii trecute, avansand cu peste 10 dolari pe baril, pana la un nivel record de peste 139 de dolari pe baril, in conditiile in care dolarul s-a depreciat in continuare, dupa ce rata somajului din Statele Unite a consemnat cea mai mare crestere din doua decenii.
Banca Morgan Stanley a estimat ca pretul ar putea ajunge la 150 de dolari in decurs de o luna, conform Bloomberg.
Actiunile europene au inregistrat cea mai pronuntata scadere din ultimele patru luni la sfarsitul saptamanii trecute in urma cresterii pretului petrolului.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,7%, pana la 310,29 puncte, cea mai pronuntata scadere de la saptamana incheiata pe 8 februarie. Indicele a inregistrat o scadere de 15% in acest an, piata de actiuni fiind afectata de nivelul record al preturilor la energie, inflatie si pierderile de pe pietele de credit.
Petrolul ar putea consemna cresteri pronuntate in conditiile cresterii consumului din Asia, conform lui Ole Slorer, analist in cadrul Morgan Stanley. Cresterea pretului petrolului a fost determinata de declaratia unui ministru israelian, conform careia ar putea fi necesar un atac asupra Iranului.
Petrolul este folosit ca "refugiu de catre speculatori pe fondul deprecierii dolarului", arata Gary Adams, din cadrul Deloitte & Touche din Houston. "Pretul va continua sa creasca in conditiile in care investitorii cauta alternative."
Titeiul cu livrare in iulie a urcat cu 10,75 dolari sau 8,4%, pana la 138,54 dolari, pe baril la mijlocul sedintei de tranzactionare de vineri de la bursa newyorkeza.
Petrolul a avansat cu 11,33 dolari, pana la un record istoric de 139,12 dolari pe baril in timpul sedintei de tranzactionare.
Calculata in dolari, cresterea de vineri a fost cea mai pronuntata inregistrata vreodata si cea mai ampla din punct de vedere procentual din iunie 1996.
Preturile petrolului au inregistrat mai mult de o dublare in ultimul an.
In conditiile in care Asia va absorbi o parte "fara precedent" din petrolul din Orientul Mijlociu, petrolul ar putea atinge 150 dolari pe baril pana pe 4 iulie, a declarat Slorer.
Petrolul a atins maxime record in acest an in parte pentru ca investitorii s-au orientat catre marfuri ca refugiu impotriva deprecierii dolarului.
Dolarul a continuat sa scada dupa ce Departamentul Muncii din State a anuntat cea mai dramatica crestere a ratei somajului din 1986.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO