Business Internaţional

Petrolul, încotro?

Petrolul, încotro?

Autor: Bogdan Cojocaru

18.08.2021, 00:05 2709

Cotaţiile petrolului au scăzut timp de cinci zile, o retragere nemaivăzută de la începutul primă­verii şi datorată pericolului pe care-l reprezintă pentru cerere răspândirea variantei delta a coronavirusului care produce COVID, scrie Bloomberg.

Ţiţeiul destinat pieţei americane era tranzacţionat ieri cu 66 de dolari pe baril, iar Brentul, referinţa pieţei mondiale, era vândut cu 69 de dolari pe baril. Preţurile actuale nu sunt la mare distanţă de maximele atinse vara aceasta, când cererea a explodat, de 77 de dolari barilul pentru petrolul american şi de 78 de dolari barilul pentru Brent, însă calmează temerile create de cei care spuneau că văd ţiţeiul la 100 de dolari.

Consumul de ben­zină din SUA a scăzut pentru a treia săptămână, potrivit unui sondaj realizat de Descartes Labs, în timp ce datele din China arată  că economia a încetinit luna trecută.

O presiune negativă supli­men­tară a fost creată de aprecierea do­larului care a dus la scumpirea măr­furilor evaluate în moneda ame­ricană. „Bătălia în curs de desfăşurare împotriva ultimului val al pandemiei apare în datele economice şi, atunci când cifrele pentru a doua cea mai mare economie a lumii sunt descu­rajante, investitorii ţin cont de acest lucru“, a declarat Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates.

După o ascensiune puternică în prima jumătate a anului, avansul cotaţiilor a încetinit în ultimele săp­tămâni. Varianta delta a dus la limi­tarea mobilităţii în multe ţări, inclusiv în China, afectând consumul de energie. În acest context, JPMorgan Chase se numără printre băncile care au redus prognozele pentru preţul petrolului.

În timp ce cererea este pusă la încercare, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, menţin direcţia în sensul relaxării cotelor de producţie impuse în faza incipientă a pandemiei. Pro­duc­ţia va creşte cu 400.000 de barili pe zi în această lună.

Odată cu di­minuarea preţurilor, delegaţii OPECplus au declarat că nu văd necesitatea de a accelera revigorarea producţiei, în ciuda apelului din partea preşedintelui american Joe Biden săptămâna trecută pentru cartel de a majora livrările pentru a reduce preţurile benzinei.

Cu toate acestea, Goldman Sachs se aşteaptă ca Brentul să atingă 80 de dolari pe baril în trimestrul următor, pe fondul unui deficit de apro­vizionare susţinut în contextul în care impactul variantei delta asupra consumului ar trebui să fie tranzitoriu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO