Business Internaţional

Petrolul, la un nou maxim: 117 $/baril

21.04.2008, 20:03 12

Pretul petrolului a atins pentru prima oara in istorie valoarea de 117 $/baril vineri, dupa ce un grup militar din Nigeria a sabotat un oleoduct al grupului Shell in Delta Nigerului.
Confirmarea faptului ca productia a fost afectata a dus la cresterea pretului petrolului, care scazuse cu peste 2 dolari, pana la 112,7 dolari pe baril. Petrolul brut (light sweet crude) a inregistrat o crestere de 1,83 dolari, situandu-se la valoarea de 116,96 dolari/baril la inchiderea bursei din New York de vineri, in timp ce titeiul Brent, din Marea Nordului, a inchis in crestere cu 1,49 dolari, la pretul de 113,92 dolari/baril.
Nigeria este cel mai mare exportator de petrol din Africa si a opta mare tara producatoare de petrol din lume. Inca din anul 2006, atacurile asupra infrastructurii petroliere din Delta Nigerului au dus la o scadere cu aproape o patrime a volumului de petrol exportat. Violentele si incertitudinea politica din natiunile producatoare de petrol au facut ca pretul acestui produs sa atinga o serie de valori maxime de la inceputul acestui an, pe fondul temerilor conform carora rezervele de petrol nu vor putea face fata cererii din tarile cu economii emergente din Asia, in special China.
Analistii estimeaza insa ca factorul principal ce a dus la cresterea pretului sunt investitorii straini care se orienteaza spre petrol si alte bunuri de larg consum, pe fondul deprecierii dolarului.
Scaderea monedei americane, inceputa in septembrie a anului trecut, la primele semne ale crizei imobiliare, a facut banca centrala a Americii (Fed) sa opereze reduceri considerabile ale ratei dobanzii de referinta, lucru care a afectat valoarea monedei nationale si i-a facut pe investitorii in cautare de profit sa isi indrepte atentia catre bunurile de larg consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO