Business Internaţional

Petrolul trage bursa europeana in jos

11.07.2006, 17:15 10

Dupa ce pretul barilului de petrol a scazut pentru a treia zi consecutiva, bursele europene au intrat in declin, ritmul fiind dat de Eni (Italia) si Statoil (Norvegia). Renault, care ar putea incepe negocierile de fuziune cu General Motors a condus declinul in industria producatorilor de automobile, relateaza Bloomberg.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,4% pana la 320,16 de puncte, companiile petroliere avand cea mai puternica evolutie descendenta dintre grupurile urmarite. Stoxx 50 a pierdut 0,5% in timp ce Euro Stoxx 50, indicele bursier al zonei de moneda unica, a pierdut 0,7 procente.
"Bursele europene intampina in continuare vant din fata, mai ales din partea perspectivei pe termen lung a ratelor dobanzilor", este de parere Justin Hill, manager la Pictet Asset Managment.
In SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a incheiat saptamana trecuta la cel mai jos nivel al lunii, pe fondul asteptarilor pietei ca rezultatele financiare trimestriale sa indice o incetinire a ritmului de crestere economica.
Pentru a treia zi la rand pretul petrolului a scazut la bursele din New York, datorita semnalelor favorabile trimise de Iran, al patrulea producator de petrol al lumii, privind o posibila intelegere asupra programului nuclear de cercetare.
Pretul livrarilor de petrol pentru august a scazut cu 0,7% pana la 73,56 $/baril la Bursa Marfurilor din New York.
Actiunile Eni, a patra companie petroliera din Europa, au pierdut 0,9%, ajungand la valoarea de 32,24 euro la bursa din Milano. In acelasi timp cotatia actiunilor Statoil, cea mai mare companie petroliera si de gaze naturale din Norvegia, a scazut cu 1,3% ajungand la nivelul de 32,19 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO