Business Internaţional

Piata birourilor din Ungaria stabileste noi recorduri

15.02.2005, 00:00 17



In cazul in care volumul contractelor de inchiriere de birouri ar fi considerat un indicator al increderii in mediul de afaceri dintr-o economie, atunci ministrul de finante al Ungariei si-ar putea lua vacanta, scrie The Budapest Sun.



Piata birourilor din Ungaria a inflorit anul trecut, companiile inchiriind 230.000 de metri patrati de spatiu clasa A, cu 67 de procente mai mult decat in 2003. Ca urmare, rata locurilor vacante, care era de 18% in 2003, a ajuns la 15% la sfarsitul lunii decembrie din 2004, conform datelor date publicitatii de Forumul de Cercetare din Budapesta.



Forumul, care a fost organizat de primele sase firme imobiliare din Ungaria, a subliniat cea mai mare tranzactie a ultimului semestru, realizata de Vodafone, care a semnat un precontract pentru 12.000 de metri patrati din Millennium City Center, si de Exxon Mobile, cu 6.000 de metri patrati din Center Point II. Dar volumul mare se datoreaza in proportie ridicata micilor afaceri, precizeaza analistii.



"Nivelurile record s-au datorat faptului ca vechile contracte au expirat, iar in ultimele luni ale anului au existat foarte multe companii care au avut nevoie de spatiu", crede Rita Simon, analist la Jones Lan LaSalle, unul din membrii forumului. "Am fost martorii unor tranzactii cu spatii de 3.000 de metri patrati. Suntem constienti ca nu reprezinta o suprafata mare comparativ cu Londra, dar e mare pentru Ungaria si pentru regiune", a conchis aceasta.



Aproximativ 56% din spatiile contractate in ultimul trimestru nu erau localizate in zone centrale. In ciuda numarului mare de preluari, suprafata vacanta, plus cei 140.000 de metri de birouri noi de pe piata (10% din total), mentin chiriile la un nivel constant. Totusi, cererea mare a facut ca bonusurile sa dispara. "Acum doi ani, un contract de cinci ani putea insemna o gratuitate de sase luni, iar acum nivelul maxim ar putea fi de trei sau patru luni", spune Simon.



Budapesta continua sa fie una dintre cele mai ieftine locatii din lume pentru birouri. Desi chiria pentru un metru patrat intr-o zona centrala poate ajunge la 287 de euro, pretul este competitiv comparativ cu Viena (336 euro/metru patrat/luna), Paris (945 euro/metru patrat/luna) sau Londra unde pentru un metru patrat la Mayfair chiria ajunge la 1.571 de euro. Astfel, costul ocuparii unui spatiu intr-o zona centrala din Budapesta reprezinta mai putin de 20% din cel al chiriei din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO