Business Internaţional

Piata de fuziuni si achizitii va fi dominata anul viitor de tranzactii forta

11.12.2008, 16:26 35

Vanzarile fortate cerute de creditori si tranzactiile aranjate de guvern ar putea reprezenta singura consolare pentru bancheri in decursul anului 2009, ce promite a fi anul cu cel mai lent ritm de crestere pentru piata fuziunilor si achizitiilor din 2004, scrie Bloomberg.

Bancheri din cadrul Barclays Capital si Nomura Holdings spun ca valoarea tranzactiilor ar putea scadea cu 30% in 2009, pana la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari. Pana acum in acest an, preluarile au inregistrat o scadere de 36% fata de perioada similara a anului trecut, comisioanele platite bancilor pentru consiliere scazand cu 34%, pana la un nivel estimat de 63 mld. dolari, conform datelor Bloomberg si firmei de cercetare Freeman & Co.
"Sunt cele mai dificile conditii din multi ani, la fel sau mai dificile decat cele de la inceputul anilor '90, poate la fel de dificile ca la mijlocul anilor '70", spune Philip Keevil din cadrul Compass Advisers, fost director de fuziuni europene in cadrul Salomon Smith Barney.
"Vor exista o multime de tranzactii strategice in noul an incheiate din necesitate, inclusiv fuziuni fortate de guvern intre banci si companii de asigurari."
Peste o treime din cele mai mari 20 de achizitii anuntate in trimestrul patru au fost determinate de guvern, conform datelor Bloomberg. Guvernul olandez a preluat controlul asupra activelor Fortis din Olanda dupa ce cea mai mare companie de servicii financiare a Belgiei nu a mai putut obtine finantare pe termen scurt in octombrie. BNP Paribas, cea mai mare banca a Frantei, a achizitionat divizii din Belgia si Luxemburg ale Fortis. Autoritatile de la Kremlin exercita presiuni in sensul incheierii de fuziuni intre banci, incluzand o posibila combinatie intre MDM Bank si Ursa Bank pentru crearea celui de-al doilea cel mai mare creditor privat al Rusiei.
"Guvernele vor actiona ca intermediari si vor face presiuni daca va fi necesar", a declarat Frederick Lane, fost codirector pe fuziuni in cadrul Donaldson, Lufkin & Jenrette.
AIG, asiguratorul newyorkez controlat de guvernul american, resimte presiuni in sensul vanzarii de active in valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari. Citigroup, care a primit fonduri federale de 45 de miliarde de dolari, intentioneaza sa gaseasca un cumparator pentru divizia sa japoneza. Royal Bank of Scotland, detinuta in proportie de 58% de guvernul britanic, ar putea renunta la operatiunile de asigurari si la o participatie in cadrul Bank of China. "In Europa, orice consolidare majora va veni probabil din programe de salvare sponsorizate de guvern", scriau analistii SocGen in cadrul unei note adresate clientilor. Acestia au oferit perspective chiar mai pesimiste decat cele mentionate de analistii Barclays si Nomura, spunand ca numarul tranzactiilor incheiate in 2009 ar putea scadea la 4.000 de la 8.000 in acest an, cel mai scazut nivel din 1995.
O reducere a veniturilor dublata de o crestere a costurilor de finantare ar putea determina companiile sa vanda active la preturi scazute. Cumparatorii preiau ceea ce a ramas din Circuit City Stores, al doilea mare retailer de produse electronice din Statele Unite, si din Woolworths Group dupa ce ambele s-au prabusit in noiembrie.
In urma colapsului bancii americane Lehman Brothers, costurile de finantare au urcat pana la cel mai ridicat nivel din 1999 cel putin, conform indicilor realizati de Merrill Lynch.
Acest lucru a limitat apetitul companiilor pentru fuziuni si achizitii si a pus in pericol capacitatea unora de a-si plati datoriile ce vor ajunge la scadenta anul viitor.
"Intr-un astfel de mediu nu este neobisnuit sa vezi o companie, de altfel puternica, afectata de o scadere a businessului si o criza de lichiditate", spune Paul Parker, director pe fuziuni si achizitii in cadrul Barclays Capital. "Ratele de 'default' vor continua sa creasca si vor conduce la o restructurare semnificativa a multor companii."
Apetitul pentru preluari mari de genul celor care au alimentat boom-ul ultimilor doi ani a disparut. BHP Billiton, cea mai mare companie miniera a lumii, si-a abandonat oferta de 66 de miliarde de dolari pentru Rio Tinto Group pe 25 noiembrie, iar BCE, cea mai mare companie de telefonie a Canadei, a declarat ca preluarea sa de 42 de miliarde de dolari ar putea sa nu se incheie din cauza declinului economic.
"Exista mai putine sanse sa asistam la tranzactii cu valori peste pragul de 20 de miliarde de dolari in 2009", a declarat Larry Slaughter, director pe fuziuni si achizitii in cadrul JPMorgan Chase.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO