Business Internaţional

Piata europeana de private-equity, sub presiunea debitelor

26.06.2006, 16:15 13

Principalele date venite dinspre industria de private equity (fonduri de investitii inchise) din Europa indica faptul ca afacerile sunt finantate prea agresiv, in timp ce atitudinea relaxata de pe piata ii determina pe multi sa se imprumute peste un nivelul de siguranta, titreaza Financial Times.
Ronald Cohen, fondator al grupului Apax Partners, a declarat ca creditarea ieftina duce la nivele de indatorare de pana la de opt ori valoarea castigurilor prevazute. Jon Moulton, directorul grupului de private-equity Alchemy, este de parere ca piata europeana va suferi in viitorul apropiat o corectie foarte severa.
Cresterea nivelului de indatorare a fost alimentata intr-un ritm nemaiintalnit de cresterea cererii pentru imprumuturi si a obligatiunilor cu un grad ridicat de risc de catre fondurile de hedging, apetit ce pare sa se mentina si pe viitor, in ciuda semnelor recente de neacoperire a riscurilor de pe alte piete. Expertii se tem ca unii investitori imprumuta mult prea mult si in conditii de risc ridicat.
Cohen a declarat pentru Financial Times ca sunt deja indicii ca unele achizitii au fost efectuate la preturi de pana la opt ori mai mari decat profiturile asteptate, un nivel record pentru piata europeana. "Multiplii gradului de indatorare se apreciaza constant. Judecand dupa datele statistice din trecut, fondurile de private equity platesc prea mult pentru achizitiile efectuate", a declarat Cohen.
Acum doi ani gradul mediu de indatorare la imprumut al companiilor de pe piata europeana care cautau finantare era de aproximativ patru ori mai mare decat castigurile asteptate. La ora actuala, conform datelor oferite de Standard & Poor's, nivelul este de sase ori mai mare. In acelasi timp, firme aflate in posesia unor fonduri de private-equity, cum ar fi EurotaxGlas, companie de logistica si Visma, companie norvegiana de soft, au atins la acest moment un prag de indatorare la imprumut de sapte-opt ori peste nivelul profitului asteptat.
"Piata a devenit din ce in ce mai agresiva si mai complexa", este de parere Moulton, care a precizat ca se asteapta la o corectie a trendului ascendent actual.
Dupa parerea lui Cohen, cea mai mare problema ar putea fi corelarea unei cresteri a dobanzilor cu obtinerea unor rezultate financiare sub asteptari. "Este o combinatie periculoasa atunci cand vanzarile si profitul companiilor scad concomitent, in timp ce costurile imprumutului cresc", a explicat el.
In ciuda acestor posibile pericole, fondatorul Apax Partners si-a temperat usor discursul, mentionand ca inca nu este foarte clar efectul pe care marirea costurilor la imprumut il va avea asupra economiei. "Nu putem considera ca ne apropiem de o zona periculoasa din cauza aprecierii ratelor dobanzii de politica monetara."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO