Business Internaţional

Piata farmaceutica globala va creste cu 5-6% in 2007

30.10.2006, 20:49 26

Pietele emergente vor sustine anul viitor veniturile de pe piata farmaceutica mondiala, in timp ce pietele mature precum SUA si Europa Occidentala vor avea o crestere modesta.
IMS Health, cel mai mare furnizor de informatii de piata pentru industria farmaceutica si de healthcare, a anuntat recent ca se asteapta ca piata farmaceutica globala sa inregistreze o crestere de 5 pana la 6% in 2007, comparativ cu 6-7% in 2006, in contextul continuarii procesului de reechilibrare generat de schimbarile de dinamica. Conform raportului IMS "2007 Pharmaceutical Market Forecast", vanzarile de produse farmaceutice pe plan global vor creste pana la 665-685 miliarde de dolari (530-545 mld. euro) anul viitor.
Pentru comparatie, piata farmaceutica din Romania a atins anul trecut valoarea de 1,27 mld. de euro, cu 18% mai mult fata de 2004. Pentru acest an se estimeaza o crestere de aproximativ 15%, peste media avansului tarilor centrale si est-europene.
"In 2007, piata va continua sa absoarba schimbarile care au definit o noua realitate economica, o realitate in care centrul cresterii se muta de pe pietele mature pe pietele emergente; lansarea de noi produse nu tine pasul cu pierderea de protectie asigurata de patentele produselor mai vechi; produsele specializate si de nisa joaca un rol din ce in ce mai important, iar autoritatile si consumatorii cantaresc mai atent factorii de risc/beneficiu atasati produselor farmaceutice", a declarat Murray Aitken, senior vice president, Corporate Strategy, in cadrul IMS.
Centrul geografic al cresterii pietei farmaceutice continua sa se indeparteze de Statele Unite, catre pietele emergente, tari cu un venit national brut pe cap de locuitor mai mic de 20.000 de dolari. In prezent, aceste tari reprezinta 17% din piata globala, dar vor ajunge sa contribuie cu 30% la procentul de crestere de anul viitor. Pe pietele emergente, serviciile de healthcare se extind, aceste piete asistand in acelasi timp la o cerere in crestere, accelerata de tratamente asociate cu boli cronice existente in mod tipic in tarile dezvoltate.
Cresterea inregistrata pe pietele emergente compenseaza incetinirea de ritm la care asista piata americana, piata ce va contribui cu aproximativ 36% la cresterea totala a pietei in 2007, cu mult mai putin comparativ cu contributia de 54% inregistrata cu cinci ani in urma.
Numarul produselor noi care vor fi lansate anul viitor este estimat la 25-35, comparativ cu 30 anul acesta. Totusi, in contextul in care companiile farmaceutice dezvolta din ce in ce mai multe produse si tratamente specializate pentru a servi pietele de nisa, noile produse contribuie in prezent intr-o mai mica masura la expansiunea pietei generale. In plus, expansiunea generata de noile produse nu tine pasul cu expirarea patentelor produselor mai vechi. In 2007, produse cu o valoare de peste 16 mld. $ si-ar putea pierde aceasta protectie, dupa ce in 2006 valoarea produselor ce si-au pierdut protectia adusa de patente a atins 23 mld. $.
Mai multe sectoare ale pietei sunt asteptate sa inregistreze un nivel ridicat al cererii in 2007, in special biotehnologia, care va inregistra o crestere de 13-14%, sectorul produselor create de specialisti, cu o crestere de 10-11%, si piata medicamentelor generice, cu o crestere de 13-14%.
Numarul total al produselor de succes continua sa creasca, fiind asteptat sa ajunga la 112 in 2007, in crestere de la 94 in 2005. In 2007, produsele care ar putea avea succes in 2007 dintre nou-lansate sunt Paliperidone pentru schizofrenie, Desvenlafaxine pentru depresie si Vildagliptin pentru diabet.
"Fara indoiala, cea mai puternica forta care deplaseaza centrul cresterii pe piata globala este reprezentata de presiunile venite din partea finantatorilor publici si privati in sensul limitarii cheltuielilor pe medicamente", spune Aitken. "Producatorii va trebui sa ofere dovezi in plus ca terapiile lor dau rezultate concrete."
In Statele Unite, piata este asteptata sa inregistreze o incetinire a ritmului de crestere pana la 4-5%, comparativ cu ritmul de 6-7% estimat pentru 2006. Programul Medicare Part D Prescription Drug a contribuit cu 1% la cresterea pietei in 2006, fiind asteptat sa contribuie cu inca 1-2% in 2007, lista medicamentelor ramanand relativ neschimbata.
Totusi, expirarea patentelor mai multor marci importante evaluate la 10 mld. dolari va avea un impact considerabil asupra pietei americane anul viitor, dupa expirarea patentelor unor produse de marca in valoare de 19 mld. dolari in 2006. Cresterea generata de medicamentele noi nu va putea compensa volumul medicamentelor care vor intra in categoria genericelor. In Europa, cresterea combinata a celor mai importante cinci piete (Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Spania) este estimata la 3-4% in 2007, comparativ cu ritmul de 4-5% proiectat pentru 2006. Desi aceste tari asista la o cerere mai puternica din partea unei populatii in curs de imbatranire, cresterea este afectata de masuri de mentinere sub control a costurilor, de stimulentele pentru utilizarea genericelor si cantarirea mai atenta a raportului costuri/beneficii.
Piata japoneza este asteptata sa creasca cu 5-6% in 2007, comparativ cu cresterea de 1-2% estimata pentru acest an pe fondul reducerilor de preturi impuse de guvern pe 1 aprilie, 2006. Piete emergente incluzand China, India, Brazilia si Turcia inregistreaza cresteri de peste 10% in 2006, urmand sa asiste la cresteri similare si anul viitor, in mare parte pe fondul economiilor lor aflate in crestere si a accesului sporit la medicamente. In China, cresterea va fi de 15-16%, iar piata va ajunge la o valoare de 15-16 miliarde de dolari in 2007. In general, genericele produse local domina aceste piete.
Pe fondul unei populatii in curs de imbatranire si al unor tehnici imbunatatite de diagnosticare, a crescut cererea de produse oncologice. Astfel, se asteapta ca aceasta categorie de produse sa atinga o valoare de 40-45 miliarde de dolari in 2007, contribuind cu aproape 20% la cresterea pietei totale.
Din randul altor categorii importante de medicamente, categoria medicamentelor care reduc nivelul lipidelor va inregistra o crestere pana la 30-33 miliarde de dolari.
Operand in peste 100 de tari, IMS Health este cel mai important furnizor de informatii de piata pentru industria farmaceutica si de healthcare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO