Business Internaţional

Piaţa imobiliară chineză, motiv de îngrijorare pentru întreaga lume

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2011, 23:42 1460

Chinezii au început să ia în considerare posibilitateade­ţinerii propriei locuinţe abia după ce guvernul a decis în 1998să privatizeze o mare parte dintre locuinţele urbane pe care ledeţinea statul, scrie Financial Times.

În timp ce datele oficiale arată că 89% dintre locuinţele dela oraş sunt proprietate privată - procent contestat de mulţi -analiştii susţin că piaţa imobiliară chineză reprezintă în pre­zentcel mai important sector pentru sănătatea economiei lumii.

"Proiectele imobiliare şi construcţiile de locuinţe acapareazăîntregul model de dezvoltare din China continentală. Aceşti factoriau cea mai mare influenţă asupra cererii de materii prime", aafirmat Jonathan Anderson, economist la banca elveţiană UBS.

O vizită în oricare oraş chinez, unde se pot vedea păduri demacarale şi şantiere fără sfârşit, ar trebui să fie suficientăpentru a convinge observatorii de importanţa pe care sectorulimobiliar o are pentru cea de-a doua mare economie a lumii.

Dacă piaţa imo­biliară chineză este o bulă care se poate sparge,punând în acest caz în genunchi eco­nomia lo­cală şi zguduindeco­no­mia lumii, este o între­bare la care mulţi au răspunsuri, dela traderii de metale din Brazilia la managerii fondurilor dehedging din Londra. În timp ce nu există con­sens în rânduleco­no­miştilor şi analiştilor legat de fap­tul că avan­sul rapidal preţurilor şi explozia din construcţii re­pre­zintă o bulă, uniioficiali chinezi sunt îngrijoraţi că ac­tualele niveluri decreştere sunt nesustenabile pe termen lung.

După unele estimări, China consumă până la 50% din materiileprime de bază de pe pieţele lumii, în principal din cauzadezvoltării sectorului imobiliar. De exemplu, construcţiile au opondere de 40% în consumul chinez de oţel. Dacă sunt incluseaparatele electrocasnice, infrastructura le­gată de proprietate şialte sectoare dependente de pro­prietate, aproape două treimi dinconsumul total de oţel din China poate fi pus pe seamacheltuielilor cu proprietatea.

Începând cu anul trecut, guvernul încearcă să limiteze creştereapreţurilor imobiliare şi investiţiile în proiectele de pro­prietăţirezidenţiale middle şi high-end care au proliferat. În acelaşitimp, Beijingul a lansat o campanie fără precedent pentruconstruirea a zeci de mii de apartamente sub­ven­ţio­nate de statpentru a asigura locuinţe celor care nu-şi mai pot permite săcumpere sau să închirieze o casă în oraşe.

Acest plan are ca scop pe de o parte continuarea boom-ului dininvestiţii şi construcţii, dar reprezintă, pe de altă parte, oîncercare de a atenua disparităţile din societatea chineză care auapărut în parte din cauza dezvoltării rapide a econo­miei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO