Business Internaţional

Piata imobiliara din Anglia este inca paralizata

09.07.2009, 20:38 29

Stabilitatea pietei imobiliare din Marea Britanie este amenintata de reticenta bancilor de a furniza credite ipotecare, au avertizat doi dintre cei mai mai mari dezvoltatori imobiliari din Marea Britanie, Redrow si Barratt Developments, scrie cotidianul The Times.
Mark Clare, director executiv pentru grupul Barratt, a declarat ca "piata este inchisa pentru foarte multi potentiali cumparatori", in timp ce reprezentantii Redrow au recunoscut ca "fara indoiala, exista un obstacol major in revenirea pietei imobiliare si suntem de parere ca solutionarea acestei probleme ar putea juca un rol semnificativ in redresarea economiei in ansamblu".
Cei doi dezvoltatori au raportat scaderi semnificative ale preturilor de vanzare in ultimul an fiscal incheiat la 30 iunie. Redrow a anuntat ca pretul mediu de vanzare al unei case se situeaza in jurul cifrei de 137.500 de lire sterline (159.493 de euro), in scadere cu 12,4% fata de anul trecut, in timp ce Barratt vinde in prezent case la un pret mediu de 157.000 de lire sterline (182.112 euro), in declin cu 14%. Cu toate acestea, Redrow a indicat ca volumul vanzarilor de case a crescut cu 22% in prima jumatate a anului 2009, mentionand ca piata a fost "relativ stabila".
In ciuda temerilor privind disponibilitatea finantarii bancare, Barratt si Redrow au sustinut pozitia celui mai mare dezvoltator imobiliar britanic, Persimmon, care a anuntat la inceputul saptamanii ca exista semne de stabilizare a pietei imobiliare din Marea Britanie.
Numarul de vizitatori ai complexelor imobiliare nou construite a crescut in perioada ianuarie-iunie 2009 cu 11,9% fata de ultimele sase luni ale anului precedent, potrivit dezvoltatorului Barratt.
Potrivit unui sondaj realizat de banca Halifax, pretul caselor din Marea Britanie a scazut in iunie cu 0,5%, comparativ cu luna precedenta, in timp ce in intreg trimestrul doi, preturile s-au redus cu 1,9%, reprezentand cel mai mic declin trimestrial de la inceputul lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO