Business Internaţional

Piata imobiliara din Letonia este devastata: criza economica a redus preturile caselor cu aproape 60%

Piata imobiliara din Letonia este devastata: criza economica a redus preturile caselor cu aproape 60%
26.11.2009, 00:00 173

Preturile locuintelor din Letonia au inregistrat in al treileatrimestru cel mai sever declin din randul celor 30 de pieteanalizate de Global Property Guide, reducandu-se cu 59,7%comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, scrieBloomberg.

"Scaderea pretului locuintelor in anumite tari a fost mult maiputernica, calculata in termeni absoluti, decat avansul inregistratin orice alt stat" si include reduceri fara precedent in Letonia,Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Islanda, Rusia si Slovacia,potrivit raportului publicat de Global Property Guide.

Pretul imobiliarelor din majoritatea statelor din EuropaCentrala si de Est s-a prabusit dupa ce criza financiara mondiala ablocat fluxurile de credit si a afectat in sens negativ cererea deexport, punand capat boom-ului imobiliar din ultimii ani.

Economia Letoniei, spre exemplu, s-a contractat cu 18,4% intrimestrul al treilea, inregistrand cea mai profunda scadereeconomica din Uniunea Europeana. Totodata, guvernul de la Riga afost nevoit sa solicite un imprumut de urgenta in valoare de 7,5mld. euro din partea Fondului Monetar International si a ComisieiEuropene pentru a contracara turbulentele la nivel economic.

Nici vecinii Romaniei de la sud de Dunare nu au scapat dedeclinul pietei imobiliare. In Bulgaria, preturile locuintelor s-auredus in al treilea trimestru cu 28,7% comparativ cu anultrecut.

"Lumea actuala pare polarizata intre economiile asiatice, carese bucura de o crestere economica puternica si preturi ridicate laimobiliare (cu exceptia Thailandei), si Europa de Est si EmirateleArabe Unite, unde evolutia economica este negativa, iar piataimobiliarelor s-a prabusit", se arata in raportul celor de laGlobal Property Guide.

Piata imobiliara din Israel a fost cel mai bun performer inultimele doua trimestre, preturile locuintelor din acest statreusind sa creasca cu 10,2% in trimestrul al treilea fata deaceeasi perioada din 2008.

Totodata, Europa de Vest si de Nord a inceput sa faca progrese,state precum Elvetia sau Norvegia inregistrand in perioadaiulie-septembrie o crestere a preturilor locuintelor de 4,28%,respectiv 2%.

In Marea Britanie, desi valoarea la care se vand locuinteleramane in continuare cu 4,34% mai mica decat in trimestrul altreilea al anului trecut, evolutia trimestriala arata o crestere de3,4%. De altfel, si in Germania, Statele Unite si Canadamodificarile trimestriale de pret al locuintelor au revenit peteritoriu pozitiv, alimentand speculatiile potrivit carora piataimobiliara incepe sa isi revina treptat.

Datele statistice utilizate de Global Property Guide suntajustate la inflatie, astfel ca ofera o imagine mult mai realistaasupra evolutiei pietei decat cifrele nominale publicate in generalde agentiile imobiliare, potrivit studiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO