Business Internaţional

Piata imobiliara s-ar putea stabiliza pana in 2009

09.04.2008, 17:21 10

Alan Greenspan considera ca declinul pietei imobiliare americane s-ar putea stabiliza "cu mult inainte" de inceputul anului viitor in conditiile in care numarul de locuinte existente pe piata scade treptat, creand conditiile unei reveniri a intregii economii, scrie Bloomberg.
"Eliminarea tuturor problemelor de pe piata imobiliara nu va fi posibila pana la inceputul lui 2009", a declarat Greenspan in cadrul unei conferinte la Tokio. "Dar este foarte probabil ca preturile sa se stabilizeze cu mult inainte de aceasta perioada", a adaugat el.
In acelasi timp, Greenspan a adaugat ca valoarea exacta a pagubelor provocate de colapsul pietei americane a creditelor subprime nu va putea fi cunoscuta cel putin pentru cateva luni de aici inainte. El a descris criza financiara ca fiind cea mai severa din ultima jumatate de secol, situandu-se astfel in concordanta cu evaluarile facute de economistii Fondului Monetar International.
"Piata investitiilor nu va putea recupera pierderile majore suferite in ultima perioada pana cand segmentul imobiliar nu se va stabiliza", spune Glenn Maguire, economistul-sef al filialei Societe Generale din Hong Kong. "Iar daca Greenspan are dreptate, in 2008 vom asista la o slabire a ritmului de crestere economica la nivel mondial", a adaugat el. De asemenea, succesorul lui Greenspan la presedintia Fed, Ben Bernanke, si ceilalti oficiali ai institutiei au pus accentul asupra efectelor negative pe care declinul pietei imobiliare le are asupra intregii economii si, in special, asupra ritmului de crestere a cheltuielilor consumatorilor.
Situatia pietei imobiliare americane depinde in mare parte de pietele financiare externe, care se bazeaza pe transformarea ipotecilor in instrumente financiare care sa poata fi usor tranzactionate, spune Greenspan.
Preturile locuintelor americane s-au prabusit cu 8,7% in februarie, ca urmare a stocului ridicat de case.
Greenspan spune insa ca stocul de locuinte va scadea drastic, "dar asta nu se va intampla pana in a doua jumatate a anului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO