Business Internaţional

Piata rezidentiala din Moscova a trecut pragul psihologic de 4.000 de dolari pe metru patrat

Piata rezidentiala din Moscova a trecut pragul psihologic de 4.000 de dolari pe metru patrat

Din cauza ofertei foarte mici, pretul apartamentelor din Moscova s-a dublat pe parcursul unui singur an

04.10.2006, 18:46 38

Din cauza scaderii ofertei, dar si a profiturilor obtinute din cresterea pretului la petrol, piata imobiliara din Moscova se indreapta spre noi preturi record.
In ultimele 12 luni preturile apartamentelor din capitala Rusiei s-au dublat, de la o medie de 1.900 de dolari pe metru patrat (circa 1.500 de euro) la 4.000 de dolari (3.000 de euro), scrie The Moscow Times.
"O rata de crestere de 100% este ceva nemaiauzit. Acest lucru s-a intamplat numai in Moscova", este de parere Ghenadi Sternik, profesor de constructii urbane la Academia Economica Plekhanov. "In orasele vestice, un asemenea ritm de crestere ar fi aproape inimaginabil", a adaugat el.
Cresterea vertiginoasa a preturilor la imobilele rezidentiale a urcat Moscova pe primul loc in topul celor mai scumpe orase din lume, depasind orase ca Londra, New York si Tokio. Unii analisti considera insa ca scaderea ritmului de apreciere a preturilor de la 3% la 1% pe saptamana in septembrie ar putea indica sfarsitul perioadei de explozie a pietei.
"Cresterea preturilor pe piata imobiliara din Moscova va ramane constanta in urmatoarele luni", considera Daromir Obuchanici, director general al companiei de dezvoltare imobiliara PIK.
"Nu vor fi insa aprecieri ale ritmului de crestere", a adaugat el. Unii cumparatori au declarat ca in primavara au fost nevoiti sa dea mita unor agenti imobiliari pentru a li se prezenta apartamente, acum oferta fiind foarte variata.
Desi sunt de comun acord ca explozia preturilor a ajuns la final, specialistii de pe piata considera ca nu vor urma scaderi dramatice de pret in viitorul apropiat dupa atingerea acestui varf. Dupa parerea lor, conditiile de piata care au favorizat aceasta crestere agresiva sunt similare cu cele de acum, fiind de asteptat un ritm bun de crestere in continuare.
"Acest lucru poate fi explicat prin ciclurile economice", considera Sternik. "Am avut sase ani de crestere constanta. Intr-un an sau un an si jumatate cresterea isi va atinge varful, dupa care va urma o scadere de 5% sau 7% a pietei. Apoi ciclul de crestere va incepe din nou", a adaugat el.
Pana relativ recent, cresterile apreciabile ale preturilor de pe piata imobiliara locala au fost considerate fenomene izolate. Printre situatiile reprezentative se numara explozia preturilor la apartamente din SUA si Marea Britanie din anii '70. Supraincalzirea pietei britanice a fost atribuita atunci trecerii pentru o perioada scurta de timp de la fusul orar Greenwich Mean Time, ora de lumina pierduta fiind considerata drept motivul principal in scaderea ritmului constructiilor de noi imobile rezidentiale.
La sfarsitul anilor '80, terenul pe care este construit Palatul Imperial de la Tokio valora mai mult decat toata suprafata statului Florida, recunoscut acum ca una dintre cele mai scumpe regiuni in ceea ce priveste pretul terenurilor si al caselor.
Moscova este insa singurul oras din lume care a inregistrat o dublare de preturi la apartamente intr-un singur an, fenomenul luand prin surprindere populatia locala. "Ultima crestere considerabila de care imi aduc aminte a fost cea din perioada 1995-1996, si nici nu poate fi comparata cu ce avem acum", a declarat Vladislav Portnov, director al firmei imobiliare Morozov Realty.
Analistii sunt de comun acord ca explozia preturilor este determinata de scaderea stocului si cresterea cererii. Motivul scaderii drastice a ofertei este insa in continuare disputat. Oficialii rusi au pus ascensiunea pietei apartamentelor pe seama scaderii ritmului de constructie a noi imobile rezidentiale cu peste 30% in ultimele luni, lasand sa se inteleaga ca ar putea fi vorba si de anumite jocuri de culise intre companiile imobiliare locale.
Cabinetul general al procuraturii a cerut la mijlocul lunii august Serviciului Federal Anti-Monopol din Rusia sa initieze o ancheta privind o eventuala fixare in afara pietei a preturilor de catre agentii si dezvoltatorii imobiliari.
Pana acum ancheta, care urmeaza sa fie finalizata in decembrie, nu a reusit sa prezinte date concrete privind aceste acuzatii, oficialii rusi recunoscand ca presupunerile lor ar putea fi exagerate.
Respectand legea nescrisa conform careia piata imobiliara a unei tari urmeaza sau depaseste cresterea economica locala, preturile apartamentelor au fost influentate si de perspectivele bune de crestere ale mediului de afaceri local, stimulat de perioada de apreciere a pretului la petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO