Business Internaţional

Pierderile Amaranth au ajuns la 6 mld. dolari

22.09.2006, 19:22 26

Amaranth Advisors, compania care gestioneaza fondul de hedging Amaranth, a declarat ca pierderile suferite din cauza pariului pe pretul gazelor au fost marite de vanzarea unor active la un pret redus, pentru a evita inchiderea fondului, scrie Bloomberg.
Fondurile principale ale Amaranth au pierdut 65%, mai mult de 6 miliarde de dolari (4,7 mld. euro) luna aceasta pana pe 19 septembrie, conform unei scrisori catre actionari semnata de Nicholas Maounis, fondatorul Amaranth. Valoarea activelor fondului a ajuns astfel la mai putin de 2,76 mld. euro.
Firma a predat portofoliul de tranzactionari pe piata energetica altor investitori si a vandut o parte din active. Tranzactiile au ajutat la eliminarea unor noi pierderi ulterioare din cauza fluctuatiei pretului gazelor naturale si "a ajutat la evitarea terminarii capacitatilor noastre de creditare si riscul unei lichidari fortate la cererea creditorilor", a precizat Maounis in aceeasi scrisoare.
Citadel Investment Group, fond de hedging de 9,5 miliarde de euro administrat de Kenneth Griffin in Chicago, impreuna cu JP Morgan Chase & Co au preluat portofoliul energetic, conform unei surse apropiate afacerii, citate de Bloomberg.
Conform acelorasi surse, Citigroup, cea mai mare banca din Statele Unite, duce in acest moment tratative pentru preluarea unei participatii in Amaranth. Shawn Pattison, purtatorul de cuvant al fondului, a refuzat sa comenteze pe marginea acestor informatii.
Oficialii Amaranth au cotat instrumentele financiare derivate care au ca activ suport pretul contractelor la gaze cu calificativul "pierderi semnificative" si au lichidat o serie de active pentru a evita inchiderea fondului.
Valoarea activelor fondului la inceputul acestui an era de aproape 6 miliarde de euro. Pierderile estimate de oficialii fondului la inceputul saptamanii se ridicau la 50%. Gradul de indatorare al fondului este, dupa spusele lui Maounis, de 1,3 dolari la fiecare dolar detinut in active.
Scrisoarea oficiala preciza ca termenul limita pentru returnarea investitiilor pe ultimul trimestru a fost 18 septembrie. Conform unor surse apropiate afacerii, Citigroup poarta negocieri cu Amaranth pentru o eventuala preluarea de catre banca americana. Daca va fi parafata, afacerea Amaranth va apartine de departamentul de investitii al Citigroup, care administreaza fonduri de peste 33 de miliarde de euro.
Banca americana a fost printre cei care au contribuit la salvarea fondului Long-Term Capital Management din 1998, care pana acum a reprezentat cea mai mare scadere a unui fond de investitii. Experienta obtinuta din acel caz a fost folosita de Sanford Weill, seful de atunci al Citigroup, pentru a reduce ponderea fondurilor de hedging in afacerile bancii in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO