Business Internaţional

Pierderile bancilor se apropie de pragul de 1.000 de miliarde de dolari

Pierderile bancilor se apropie de pragul de 1.000 de miliarde de dolari
13.11.2008, 18:24 16

Pierderile totale pe care le-a provocat criza creditelor sectorului financiar se apropie de 1.000 de miliarde de dolari (798,8 mld. euro), dupa ce turbulentele recente de pe piete au dus la scaderea valorii instrumentelor financiare bazate pe ipoteci si a altor tipuri de instrumente, scrie Financial Times.

Pierderile inregistrate de Fannie Mae, gigantul financiar din Statele Unite nationalizat de guvernul american in acest an, si de AIG, compania de asigurari care a fost salvata de la faliment de doua ori de administratia de la Washington, nu au facut decat sa majoreze pierderile totale raportate de institutiile financiare de la inceputul lui 2007, la 918 mld. dolari.
In timp ce pierderile tot mai mari cauzate de operatiunile de reducere a valorii contabile a activelor indica faptul ca institutiile financiare se lupta sa faca fata problemelor grave cu care se confrunta, ele sugereaza si ca cifra totala a pierderilor s-a majorat din cauza haosului financiar care a urmat dupa colapsul bancii Lehman Brothers de pe Wall Street, in septembrie. Luna trecuta, Fondul Monetar International si-a revizuit estimarile in ceea ce priveste pierderile totale care ar putea aparea in sectorul financiar la 1.400 mld. dolari, de la 945 de miliarde de dolari, valoare estimata in aprilie.
Analistii din industria bancara se asteapta ca in trimestrul patru cifrele sa indice o situatie si mai grava decat cea din prezent. Ei estimeaza ca rezultatele financiare din ultimul trimestru al acestui an vor avea de suferit de pe urma valorii in continua scadere a instrumentelor financiare bazate pe credite ipotecare pentru spatii comerciale sau rezidentiale, reflectate in balanta comerciala a companiilor de profil.
Pierderile inregistrate vor crea presiuni si mai puternice asupra grupurilor financiare din Statele Unite si din Europa, care vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul intr-o perioada in care majoritatea pietelor sunt inghetate. Rodgin Cohen, presedintele companiei de avocatura de pe Wall Street Sullivan & Cromwell, a declarat ca majorarile de capital deja finalizate si cele pe care le au in plan institutiile financiare ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de dolari.
Potrivit analistilor de la Morgan Stanley, institutiile financiare din Europa ar putea avea nevoie de inca 83 de miliarde de euro (104 mld. dolari) pentru a-si spori capitalul, daca declinul economic din prezent se va dovedi mai profund decat cel inregistrat la inceputul anilor 1990.
Saptamana aceasta Santander, banca spaniola care a facut fata crizei financiare mult mai bine decat mare parte din rivalii sai, a surprins investitorii printr-o majorare de capital in valoare de 7 miliarde de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO