Business Internaţional

Pierderile cauzate de criza subprime ar putea ajunge la 1.000 mld. $

10.04.2008, 17:14 24

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca pierderile cauzate de criza ipotecara americana ar putea ajunge pana la 945 mld. dolari (600 mld. euro), in conditiile in care turbulentele au inceput sa se extinda si pe alte segmente, precum piata imobiliara comerciala, piata creditelor de consum sau cea a creditelor pentru achizitii, scrie Bloomberg.
Declinul preturilor de pe piata imobiliara americana si cresterea numarului de credite neperformante ar putea duce pierderile din segmentul pietei imobiliare rezidentiale pana la 565 mld. dolari (358 mld. euro), se arata in studiul anual al FMI intitulat Global Financial Stability. Acestora li se vor adauga insa pierderile din segmentul imobiliar comercial si cele din segmentul asigurarilor de obligatiuni, pe care analistii institutiei le estimeaza la 90 mld. dolari (57 mld. euro).
Previziunile FMI semnaleaza o inrautatire a situatiei de pe piata financiara, in conditiile in care pierderile anuntate pana acum de bancile de investitii si de creditorii ipotecari se ridica la 232 de miliarde de dolari (147 de miliarde de euro) - aproape un sfert din pierderile totale estimate de organizatie. In aceste conditii autoritatile financiare - care se tem ca deteriorarea balantei contabile a creditorilor ar putea conduce la deteriorarea intregii economii - preseaza asupra companiilor pentru a-si reface rezervele de capital.
"Actuala criza este mai mult decat o simpla lipsa de lichiditate, reflectand o fragilitate a balantelor contabile si o slabiciune a bazei de capital, ceea ce inseamna ca efectele acesteia s-ar putea extinde semnificativ si pentru o perioada de timp indelungata", arata raportul FMI. Institutia avertizeaza, de asemenea, asupra riscului "unei crize serioase de finantare si de neincredere a investitorilor".
Raportul fondului vine cu doar cateva zile inainte de reuniunea de la Washington a ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din cele 185 de state membre ale FMI. De asemenea, pe 11 aprilie va avea loc si intalnirea oficialilor statelor membre ale G7.
Fondul - care in raportul sau de anul trecut mentiona ca o eventuala criza a pietei subprime va avea doar efecte limitate asupra celorlalte segmente economice - a pus situatia actuala pe seama regulilor relaxate existente in sistemul financiar, dar si pe seama lipsei de intelegere a riscului pe care il implica tranzactiile cu instrumente financiare structurate.
"Toata lumea a invatat foarte mult din aceasta criza", a declarat Jaime Caruana, directorul departamentului monetar si de piete de capital al FMI, in momentul in care a fost intrebat cum a fost posibil ca fondul sa subestimeze atat de mult impactul crizei subprime. "Cu totii a trebuit sa fim foarte precauti in ceea ce priveste analiza crizei, in conditiile in care aceasta nu este o criza obisnuita, ci una foarte complexa", a adaugat el.
Acum insa, estimarile FMI le depasesc cu mult pe cele ale celorlalti economisti, inclusiv ale analistilor UBS, care previzionau in februarie ca pierderile suferite de institutiile financiare ar putea ajunge la 600 mld. dolari (380 mld. euro).
In timp ce inovatiile financiare au adus anumite beneficii investitorilor, "evenimentele din ultimele opt luni au demonstrat ca asemenea beneficii nu pot fi scutite si de anumite costuri", se mai arata in raportul fondului. In acelasi timp, institutia pune presiune asupra guvernelor nationale pentru a spori reglementarile, in special "pe segmentul instrumentelor financiare inovatoare".
Raportul FMI mentioneaza ca reglementarile din segmentul financiar "au esuat in a tine pasul cu instrumentele inovatoare si cu schimbarea radicala a modelelor de business, lasand un spatiu de manevra foarte mare riscurilor". Institutia spune ca pe termen mediu in cadrul legislatiei financiare ar trebui sa aiba loc schimbari fundamentale. Insa, avertizeaza oficialii institutiei, "graba de a introduce reglementari" ar putea duce la o deteriorare mai accentuata a pietei instrumentelor complexe si implicit a celei de creditare.
De asemenea, FMI insista ca autoritatile sa intervina prompt pentru a evita colapsul vreunei institutii financiare. O asemenea situatie a avut loc luna trecuta, in momentul in care banca centrala americana (Fed) a instrumentat preluarea Bear Stearns de catre JP Morgan Chase. Caruana, fostul guvernator al Bancii Spaniei, considera ca interventia Fed in aceasta situatie a avut capacitatea de a impiedica o adevarata catastrofa pe segmentul financiar.
In ultima perioada, atat secretarul Trezoreriei americane Hank Paulson, cat si directorul FMI Dominique Strauss-Kahn au pus accentul pe necesitatea inaspririi reglementarilor financiare atat la nivel national, cat si international. Saptamana trecuta, Paulson a propus o modificare majora a reglementarilor de pe piata americana, care sa acorde bancii centrale o putere sporita pentru a putea interveni si a salva institutiile financiare aflate in dificultate.
Luni, seful FMI a pledat pentru o interventie a autoritatilor, care sa vizeze o ameliorare la nivel global a crizei. Necesitatea unei astfel de interventii "devine din ce in ce mai evidenta" pe zi ce trece, a mentionat Strauss-Kahn, adaugand ca interventia in sistemul bancar ar putea constitui "o noua linie de aparare impotriva crizei".
De asemenea, FMI observa ca in timp ce "riscurile la adresa stabilitatii financiare raman crescute" in intreaga lume, economiile emergente "s-au dovedit foarte rezistente in fata amenintarii crizei".
Totusi, institutia avertizeaza ca o accelerare a deprecierii monedei americane ar putea conduce la accentuarea presiunilor inflationiste pe aceste piete.
"Continuarea presiunilor ce apasa asupra dolarului ar putea duce la o explozie a lichiditatii pe pietele emergente, ceea ce s-ar putea concretiza in intensificarea presiunilor inflationiste din aceste regiuni", se arata in raport.
De la declansarea pietei crizei de creditare, in august 2007, indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 7%, in timp ce moneda americana a pierdut peste 9%. In acelasi timp, preturile locuintelor s-au prabusit sistematic.
In ultimul an, nu mai putin de 14 institutii financiare au fost nevoite sa caute surse de lichiditate pe pietele externe, in special pe cele din Asia si Orientul Mijlociu. Si asta dupa ce FMI estima in aprilie 2007 ca nu exista un risc major de destabilizare a pietei financiare.
"Nimeni nu a putut estima cat de mult se vor intinde turbulentele", a declarat Caruna, adaugand ca "piata ramane in continuare sub o presiune imensa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO