Business Internaţional

Pietele bursiere au depasit efectele discursului lui Bush

31.01.2003, 00:00 18

Pietele bursiere din Statele Unite si-au revenit miercuri din caderea provocata de discursul presedintelui american George W. Bush, dupa ce Rezervele Federale (Fed) au anuntat ca pastreaza neschimbata rata de referinta a dobanzii si au facut comentarii mai optimiste cu privire la viitorul economiei americane.
Si sectorul corporativ a ajutat ascensiunea, cu cu o serie de rapoarte financiare pozitive.
Indicele Dow Jones a urcat miercuri cu 0,27%, Standard & Poor's cu 0,68%, iar Nasdaq a castigat si el 1,18%.
Desi au fost modeste, performantele indicilor au reprezentat un mare avans fata de nivelurile de debut ale sedintei.
Totusi, temerile care au afectat pana acum pietele nu au disparut, iar analistii se asteptau la continuarea trendului descendent.
Investitorii au luat o pozitie de tipul "lipsa de stiri e o stire buna" vizavi de decizia Fed a mentine rata de referinta a dobanzii la 1,25%. O parte dintre analisti se asteptau ca Fed sa-si schimbe perspectiva asupra evolutiei economiei catre o mai mare slabiciune ceea ce ar fi insemnat ca ar exista posibilitatea unei noi reduceri a ratelor pana la finele anului.
Sectorul tehnologic s-a revigorat catre finanul sedintei datorita unor stiri pozitive din partea companiilor.
Insa, dupa inchiderea sedintei, gigantul media AOL Time Warner a dezvaluit o pierdere de aproape 100 de miliarde de dolari pe 2002, cea mai mare din istoria Statelor Unite. Mai mult, compania  anuntat si demisia vicepresedintelui Ted Turner.
Ieri dimineata, si bursele europene au deschis in crestere dupa ce investitorii au fost incurajati de rezultatele bune din partea SAP, cea mai mare companie de software din Europa, precum si de comentariile pozitive ale Fed.
Indicele britanic FTSE 100 a deschis in crestere cu 1,5%, iar cel din Germania, Frankfurt Dax a urcat cu 1%. CAC 40 a crescut si el cu 1,7%.
Compania SAP a anuntat o crestere cu 1% a vanzarilor in 2002 la 7,4 miliarde de euro, depasindu-si propriile previziuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO