Business Internaţional

Pietele emergente au atras fonduri de peste un miliard de dolari saptamana trecuta

17.07.2006, 17:58 18

Indicele MSCI Emerging Markets, care apreciaza activitatea burselor din statele in curs de dezvoltare s-a depreciat cu mai mult de 11% in ultimele trei luni din cauza temerilor ca scumpirea costurilor la imprumut din statele dezvoltate vor face investitiile de pe pietele mai riscante, precum Rusia si China, mai putin atractive. Anul trecut, MSCI Emerging Markets a castigat 30%, scrie Bloomberg.
"Pietele emergente inca arata bine", a declarat Guy Stern, director de investitii pentru Marea Britanie si Statele Unite al Credit Suisse Asset Management, Londra. "Exista in momentul de fata o concentrare puternica asupra estului Europei, iar sud-estul Asiei este atractiv datorita invecinarii cu China", a adaugat el.
Investitiile nete pe pietele emergente au totalizat 1,04 mld. dolari (820 mil. euro) in saptamana incheiata pe 12 iulie, a declarat Brad Durham, managing director la Emerging Portfolio Fund Research din Boston.
Investitorii au retras fonduri in valoare de 16,1 mld. dolari (12,7 mld. euro) din tarile in curs de dezvoltare, in precedentele sapte saptamani. Dintre cele trei piete dezvoltate, Statele Unite au suferit cea mai mare pierdere, cu retrageri nete de 1,82 mld. dolari (1,43 mld. euro) saptamana trecuta. Fondurile europene au pierdut 156 mil. dolari (123 mil. euro), in timp ce fondurile japoneze au pierdut 52,9 mil. dolari (41 mil. euro).
Indexul International al Pietelor Emergente calculat de banca Morgan Stanley a atins un maxim istoric in saptamana incheiata pe 10 mai, inainte sa coboare cu 25%, la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni, pe 13 iunie, deoarece bancile centrale au crescut costurile la imprumut.
"Instabilitatea mondiala provocata de problemele legate de rezervele petroliere si viitoarele majorari ale dobanzilor afecteaza apetitul pentru risc al investitorilor in pietele emergente precum Rusia", este de parere Pavel Laberko, care administreaza un fond de investitii de 400 mil. dolari (315 mil. euro) la Alfa Capital, Moscova. "Pretul mai mare al petrolului si al bunurilor de consum este favorabil economiei noastre, dar retragerea de fonduri atat de pe pietele emergente, cat si de pe cele dezvoltate are o influenta mai puternica."
Cel putin 16 banci centrale, inclusiv Coreea de Sud, India si Africa de Sud, au majorat dobanzile de politica monetara luna trecuta, determinand investitorii sa considere ca va incetini ritmul de crestere economica pentru a stopa ascensiunea presiunilor inflationiste.
Pentru intreg anul, investitiile nete in pietele emergente au crescut la 17,5 mld. dolari (13,8 mld. euro), in scadere de la un maxim de 32,9 mld. dolari (25,9 mld. euro) din urma cu noua saptamani, potrivit datelor Emerging Portfolio. Anul trecut, fondurile nete atrase au atins valoarea record de 20,3 mld. dolari (16 mld. euro). Investitorii straini raman in continuare destul de reticenti fata de plasarea de capital pe pietele in curs de dezvoltare, desi ascensiunea burselor si a imobiliarelor din aceste zone a fost foarte buna in ultimul timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO