Business Internaţional

Pieţele emergente au dezlănţuit un val de reduceri de dobânzi

Pieţele emergente au dezlănţuit un val de reduceri de...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.06.2020, 00:00 100

Băncile centrale ale economiilor emergente au redus ratele de dobândă cu mai mult de 20 dpuncte procentuale în ultimele trei luni pentru a stimula activitatea economică afectată de coronavirus, potrivit Bloomberg Economics.

Câteva au în vedere şi programe de achiziţii de active, cândva o armă de politică monetară pe care aveau curaj să o folosească doar cele mai puternice bănci centrale ale lumii. Politica monetară neconvenţională prezintă riscuri unice pentru pieţele emergente: independenţa băncii centrale este mai slab delimitată, iar riscul de dominaţie fiscală este mai mare.

Dominaţia fiscală este condiţia economică în care o ţară are datorie guvernamentală şi deficit bugetar ridicate, din care cauză politica monetară a băncii centrale are ca scop împiedicarea guvernului să intre în faliment şi nu, cum este normal, aducerea sub control a inflaţiei, a creşterii economice şi angajărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO