Business Internaţional

Pinault ar putea sa-si suceasca gleznele in tocurile de la Gucci

20.02.2003, 00:00 24

Angajamentul pe care si l-a asumat Francois Pinault  de a rascumpara actiunile minoritarilor de la Gucci se dovedeste acum o mare povara pentru abilul afacerist francez. Miscarea chiar pare sa puna in pericol imperiul creat, noteaza The Wall Street Journal.
Cand Francois Pinault, un francez ce a renuntat la scoala si a pornit in afaceri vanzand scandura, a castigat batalia cu miliardarul francez Bernard Arnault pentru controlul asupra companiei de produse de lux Gucci, cei care lucreaza in domeniul modei l-au felicitat pentru castigarea "razboiului gentilor".
Acum insa, acestia se intreaba daca cel mai indraznet intreprinzator al Frantei nu va deveni in cele din urma o victima a modei. Riscul pe care si l-a asumat Pinault atunci cand s-a lansat pe piata volatila a produselor de lux, cat si termenii complicati ai unui compromis incheiat cu rivalul sau ameninta in prezent imperiul pe care acesta l-a cladit in decursul a patru decenii.
Gucci Group NV, una dintre cele mai de succes companii in anii '90, trece printr-o perioada mai grea. Aceasta industrie, care se bazeaza in mare parte pe cheltuielile turistilor, a avut serios de suferit din cauza declinului acestui sector, generat de stagnarea economica globala, terorism si incertitudinea legata de izbucnirea razboiului in Irak.
Ceea ce ingreuneaza situatia lui Pinault este promisiunea pe care acesta a facut-o actionarilor minoritari ai Gucci pentru a pune capat bataliei pentru companie. Astfel, acesta a promis ca, in cazul in care actiunile companiei nu vor avea un pret de cel putin 101,50 de dolari in martie 2004, el le va cumpara la acest pret. Actiunile companiei sunt tranzactionate in prezent la un pret de 94 de dolari. Astfel, costul total pe care compania lui Pinault, listata public, Pinault-Printemps-Redoute SA (PPR), ar trebui sa-l suporte s-ar ridica la 4,27 miliarde de dolari. PPR a fost nevoita sa-si vanda unele dintre cele mai rentabile active pentru a strange fonduri si a onora promisiunea lui Pinault.
In plus, PPR risca acum sa-i piarda pe cei care au facut posibila revenirea companiei Gucci, in anii '90. Tom Ford si Domenico de Sole sunt deja bogati, iar contractele acestora expira in 2004. In plus, acestia isi doresc independenta manageriala, un lucru greu de obtinut avand in vedere intentia lui Pinault de a-si intari controlul asupra Gucci.
Pinault a achizitionat o parte din Gucci in 1999, intr-un moment in care industria produselor de lux valora 94 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decat in 1992. In acea perioada, locul companiilor mici, de familie, era luat de adevarate conglomerate, cum ar fi LVMH. Totusi, acestea depind foarte mult de talentul designerilor lor. Felul in care Pinault rezolva problemele de personal in cadrul Gucci ar putea reprezenta un model pentru restul industriei.
In cadrul unui interviu, Pinault a declarat ca a fost constient de riscul investirii in Gucci, dar ca nu regreta acest pas. De asemenea, acesta a mai spus ca ar dori ca Ford si De Sole sa ramana, dar ca Gucci ar supravietui si fara acestia, fiind destul de puternica.
Pinault a gasit solutii salvatoare si in alte situatii. Intr-o tara a carei elita din sectorul afacerilor este dominata de tehnocrati, Pinault este unul din putinii oameni de afaceri ce au pornit de la zero si fara a avea o diploma. Acesta s-a lansat in afaceri cumparand un gater pe care l-a transformat mai tarziu intr-o companie mai mare, extinzandu-se apoi si in alte sectoare.
In anii '90, Pinault a incheiat mai multe tranzactii controversate. De exemplu, achizitia unor obligatiuni de la compania de asigurari Executive Life, in urma careia a obtinut 2,8 miliarde de dolari, este in prezent subiectul unei anchete federale.
Apoi, PPR a inceput sa achizitioneze marci de renume, cum ar fi Chateau Latour sau casa de licitatii Christie's. Intentia declarata a lui Pinault era de a se extinde dincolo de piata franceza. Sectorul produselor de lux ii oferea aceasta sansa. Dupa ce LVMH a achizitionat un pachet de actiuni din Gucci, De Sole a inceput sa caute un "cavaler alb", nedorind ca Gucci sa devina un element oarecare in angrenajul LVMH.
Pinault si-a asumat acest rol. Acesta a achizitionat astfel un pachet de 44%, iar in urma acestui pas, cota detinuta de LVMH a scazut de la 34 la 20%, infuriindu-l pe Arnault. In scurt timp, batalia a devenit personala.
In cele din urma, lupta dintre Arnault si Pinaud a luat sfarsit in 2001, cand PPR a cazut de acord sa cumpere aproape jumatate din pachetul de 20% detinut de LVMH in Gucci. Exista insa, si o alta conditie in cadrul intelegerii: actionarii minoritari ai Gucci au primit optiuni put (de vanzare), prin care puteau obliga PPR sa achizitioneze actiunile lor la un pret de 101,50 de dolari in martie 2004.
Imediat dupa aceea, pe fondul declinului general al pietelor de actiuni, actiunile Gucci au scazut. Pinault a refuzat sa se retraga, temandu-se ca aceasta i-ar afecta credibilitatea in randul investitorilor. Actiunile Gucci si-au revenit, scazand din nou in primavara anului trecut.
Standard&Poor's a retrogradat apoi ratingul de credit al PPR, din cauza expunerii la optiunile put. Drept urmare, Pinault a inceput sa vanda active, acumuland pana in prezent 3 miliarde de dolari, din care 2 miliarde au fost platiti in contul datoriilor companiei PPR, iar restul au fost utilizati pentru a achizitiona actiuni Gucci de pe piata. Pinault este sigur ca va reusi sa stranga banii pentru a onora optiunile in decurs de 13 luni.
In prezent, atentia tuturor este concentrata asupra posibilitatii plecarii lui Tom Ford si a lui De Sole, acestia fiind considerati de multi drept indispendabili pentru Gucci.
Cei doi au castigat destul de mult pentru a dori sa devina independenti, iar contractele lor expira in martie 2004. Ford a refuzat sa comenteze, iar De Sole a declarat ca amandoi ar putea pleca in 2004, dar ca nu crede ca acest lucru se va intampla din cauza "atasamentului emotional fata de companie", dar ca si-ar dori sa conduca compania in mod independent.
Desi casa de moda l-a costat destul de mult, Pinault spune ca nu regreta pasul pe care l-a facut. "Daca nu-ti asumi riscuri", spune el, "nu te poti numi intreprinzator". (catalina.apostoiu@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO