Business Internaţional

PKN, Shell si Mol in cursa pentru Unipetrol

23.01.2004, 00:00 15



Compania PKN Orlen, ce domina piata poloneza a combustibililor, a fost inclusa pe lista participantilor la privatizarea holdingului ceh din domeniul petrochimic Unipetrol. Lista mai cuprinde compania Royal Dutch/Shell si compania ungara din domeniul petrolier si al gazelor MOL, conform unui purtator de cuvant al ministerului ceh de finante, citat de Interfax.



Cele trei companii vor participa la runda a doua de negocieri pentru vanzarea pachetului de 63% detinut de stat in cadrul Unipetrol. Ministerul ceh al finantelor a declarat ca pretul va reprezenta principalul criteriu de selectie a castigatorului licitatiei.



Reprezentantii cmpaniei Orlen au refuzat sa comenteze cu privire la procesul de selectie inainte de primirea unei instiintari oficiale din partea statului ceh.



Intentiile companiei Orlen sunt insa serioase in ceea ce priveste achizitionarea pachetului respectiv. Firma a mentionat in acelasi timp o posibila colaborare cu gigantul petrolier american ConocoPhilips in lansarea unei oferte, conform unui acord initial incheiat pe 9 ianuarie. ConocoPhilips detine 18,3% din Ceska Rafinerska, o divizie de rafinare a Unipetrol. Intentia companiei Orlen de a colabora cu compania americana este considerata ca avand legatura cu dorinta companiei poloneze de a rezolva unele probleme cu actionarii minoritari ai companiilor controlate de Unipetrol.



Orlen are de asemenea legaturi stranse cu conglomeratul ceh Agrofert Holding, impreuna cu care Orlen a depus o oferta in cadrul licitatiei anterioare organizate de statul ceh pentru vanzarea pachetului detinut in cadrul Unipetrol. Desi echipa Agrofert-Orlen a castigat licitatia, tranzactia nu a putut fi incheiata.



De asemenea, Fondul National Ceh al Proprietatii, ce se ocupa de vanzarea pachetelor de actiuni detinute de stat, a anuntat miercuri ca va prelungi termenul limita pentru depunerea de oferte, pana la sfarsitul lunii aprilie. Aceasta masura a fost luata la cererea investitorilor, conform fondului. Aceasta modificare urmeaza a fi aprobata de catre guvernul ceh.



Conform agentiei de stiri cehe CTK, oferta companiei olandezo-britanica Royal Dutch/Shell este cuprinsa intre 11 si 13 miliarde de coroane cehe. Oferta Orlen are o valoare cuprinsa intre 9 si 10 miliarde de coroane, iar cea a companiei MOL se ridica la 7-9 miliarde de coroane.



Holdingul Unipetrol este format din compania-mama Unipetrol, holdingul petrochimic Chemopetrol, producatorul de cauciuc Kaucuk, retailerul de combustibil Benzina, compania de rafinare Ceska Rafinerska (51%), compania de rafinare Paramo (74%) si firma farmaceutica Spolana (80%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO