Business Internaţional

Planul de salvare a bancilor va aduce un profit substantial SUA sau o va ingropa in datorii

16.10.2008, 15:20 18

Trezoreria americana ar putea inregistra un profit substantial ca urmare a derularii programului de salvare a sistemului financiar. Asta insa daca bancile isi vor reveni in cativa ani. In caz contrar autoritatile federale ar putea contabiliza pierderi importante.

In mai multe privinte, planul american nu beneficiaza de parghiile pe care si le-au creat tarile europene in cadrul unor miscari similare. Desi acest lucru pare un dezavantaj pentru autoritatile federale, s-ar putea transforma repede intr-un beneficiu daca sistemul bancar isi revine destul de repede, guvernul putand incasa sume considerabile de bani, scrie presa internationala.
In timp ce multe dintre tarile europene au interzis bancilor care beneficiaza de sprijinul statului sa ofere dividende pentru actiunile comune detinute de investitori pana cand guvernele nu isi vor primi toti banii inapoi, autoritatile de la Washington au lasat cale libera institutiilor financiare in aceasta privinta.
Mai mult, unele state europene au insistat sa numeasca o serie de reprezentanti oficiali in cadrul consiliului de conducere al bancilor intrate sub protectie guvernamentala, autoritatile americane au evitat o asemenea masura.
Diferenta dintre cele doua tratamente nu a fost trecuta cu vederea de investitori, atitudinea acestora reflectandu-se in evolutia burselor de pe cele doua maluri ale Atlanticului. Actiunile bancare cotate pe Bursa de la Londra au intrat in declin imediat dupa anuntarea detaliilor legate de planul comun european, in conditiile in care investitorii au reactionat la limitarile impuse de guvernul britanic, care a nationalizat partial sau efectiv cateva dintre bancile importante. In acelasi timp, actiunile americane si-au continuat trendul ascendent pe fondul aparitiei din ce in ce mai multor detalii legate de planul Trezoreriei.
Potrivit masurilor adoptate de americani, guvernul garanteaza toate imprumuturile noi contractate de banci, urmand ca in schimbul acestui serviciu sa incaseze un comision. In acelasi timp guvernul va cheltui 250 mld. dolari in schimbul unor pachete de actiuni preferentiale in cadrul bancilor. Astfel, actiunile bancilor vor beneficia de garantia data de faptul ca sunt detinute de guvern, creandu-se astfel premisele unei cresteri a pretului. Acest lucru da guvernului american sansa de a incasa un profit substantial de pe urma portofoliilor de actiuni detinute.
Planul american da bancilor atat o mana de ajutor, cat si un impuls pentru a-si plati cat mai repede datoriile catre stat din banii stransi din vanzarea de actiuni catre investitorii privati. In acelasi timp, bancile americane au dreptul de a reduce la jumatate numarul actiunilor comune pe care guvernul trebuie sa le incaseze potrivit acordului initial. Asta insa daca vor avea capacitatea ca pana la finalul anului viitor sa vanda actiuni investitorilor privati si sa stranga lichiditati echivalente cu valoarea investitiei efectuate de guvern.
"Daca bancile vor avea capacitatea de a inlocui capitalul guvernamental cu capital privat, investitorii deja existenti vor avea mult mai putin de suferit de pe urma interventiei statului", a spus Robert Barbera, economistul-sef al ITG.
Indeplinirea acestui criteriu s-ar putea dovedi insa o provocare. Economiile din Statele Unite, Europa si Japonia par sa fi intrat deja in recesiune, iar multi economisti estimeaza ca declinul va continua sa persiste si in 2009. Iar masura in care bancile vor reusi sa recastige increderea investitorilor inainte ca declinul economic sa fie stopat ramane inca o intrebare deschisa.
Ceea ce ar putea impulsiona bancile sa-si plateasca mai repede datoria catre statul american sunt insisi termenii privind detinerea de actiuni preferentiale de catre guvern. In primii cinci ani, Trezoreria ar urma sa primeasca o dobanda de 5%, nu mult peste nivelul pe care aceasta il platea pentru imprumuturile contractate cu doar cateva luni in urma. Insa, in eventualitatea prelungirii acestei situatii dincolo de cei cinci ani, dobanda ar urma sa inregistreze un salt semnificativ, pana la 9%.
Nu exista un termen limita pana la care bancile isi pot plati datoriile, dar guvernul isi poate vinde actiunile detinute unor investitori privati in orice moment. Asta mergand pe ideea ca vor gasi invertitori interesati. Un factor determinant al eventualei "bunastari financiare" a autoritatilor ar putea veni din modul in care guvernul va alege bancile care sa intre sub protectia planului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO