Business Internaţional

Planul lui Obama de limitare a salariilor executivilor nu ii afecteaza pe bancheri

05.02.2009, 17:42 15

Directorii marilor banci americane Goldman Sachs, JPMorgan Chase si ai altor sute de institutii financiare care beneficiaza de sustinere federala nu vor fi afectati de restrictiile legate de salarii anuntate de presedintele american Barack Obama, scrie Bloomberg. Obama va reduce compensatiile anuale primite de directorii companiilor care vor fi sprijinite financiar de stat la numai 500.000 $.

Restrictiile, adoptate ca reactie la nemultumirea in crestere a publicului cu privire la bonusurile in valoare de peste 18 mld. $ acordate pe Wall Street anul trecut, se vor aplica numai in cazul directorilor de top din cadrul companiilor care vor avea nevoie de asistenta "exceptionala" pe viitor. Restrictiile nu se aplica retroactiv, ceea ce inseamna ca firmele care au beneficiat deja de ajutor din partea guvernului vor fi supuse limitarilor numai daca vor solicita noi fonduri.
Noile restrictii reprezinta prima masura dintr-un mai amplu plan de salvare a sistemului financiar pe care Obama il va anunta saptamana viitoare. Restrictiile respective ar putea reprezenta acoperirea politica de care administratia are nevoie pentru a furniza noi infuzii de capital in sectorul financiar in cazul in care acestea vor fi necesare. Unii analisti sustin ca noile reglementari nu vor avea efecte semnificative.
Obama "nu propune masuri de recuperare a acelor bonusuri de 18,4 miliarde de dolari", arata Laura Thatcher, din cadrul firmei de avocatura Alston & Bird.
In plus, unii directori ar putea primi, in schimbul potentialelor reduceri de salarii, actiuni care le-ar putea aduce castiguri uriase dupa ce bancile ramburseaza sumele primite de la guvern. "Companiilor li se permite pur si simplu sa amane compensatiile", a declarat Graef Crystal, fost consultant in domeniul compensatiilor. Conform noilor reglementari anuntate de Obama si secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, directorii bancilor care negociaza acorduri de "sustinere exceptionala" cu Trezoreria, de genul celei oferite Citigroup in noiembrie anul trecut sau Bank of America in ianuarie, vor beneficia de plati anuale, salariu plus bonus, limitate la 500.000 de dolari.
Alte beneficii ce au starnit mania americanilor, cum ar fi vacanta de patru zile la Las Vegas de care s-au bucurat directorii Wells Fargo, banca ce a acceptat o finantare guvernamentala de 25 mld. dolari, vor fi supuse unor noi reglementari, mergandu-se pe ideea ca bancile vor limita astfel de beneficii daca vor fi obligate sa le faca publice.
"Faptul ca directorii isi acorda astfel de pachete in mijlocul crizei economice nu este numai de prost gust, dar si o strategie gresita si nu voi tolera acest lucru ca presedinte", a declarat Obama.
"Ceea ce ma surprinde este faptul ca restrictiile nu se aplica Citigroup si Bank of America, ce au solicitat noi sume", a declarat Charles Peabody, analist in cadrul Portales Partners LLC.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO