Business Internaţional

Planurile de extindere ale NYMEX cuprind Londra

16.09.2005, 19:25 29

New York Mercantile Exchange a deschis un centru de tranzactionare a titlurilor in Londra, miscare care ar putea influenta decisiv planurile de expansiune globala vizate de cea mai mare bursa de contracte futures din domeniul energetic, relateaza Financial Times.

Un eventual esec in Londra, cel de-al doilea centru mondial de tran-zactionare a contractelor din sectorul energetic, ar arunca urme de indoiala asupra extinderii planificate in Dubai, Budapesta, Tokyo si China. Patrunderea pe piata londoneza, arena pentru International Petroleum Exchange, este o tentativa din partea Nymex de a smulge controlul asupra Brent, contractele futures de referinta de pe piata energetica europeana, din bratele rivalului. Totusi, Nymex este confruntat cu o provocare uriasa: aducerea marilor jucatori din sectorul petrolier pe "scena" tranzactiilor deschise (open outcry trading) dupa ce acestia au adoptat licitatiile electronice.

Trecerea la tranzactiile electronice a fost determinata de hotararea luata in aprilie de IPE care viza inchiderea locului unde se derulau licitatiile.

Din acest moment, volumul zilnic de contracte Brent tranzactionate a crescut cu 30% fata de media de 100.000 inregistrata in timpul functionarii centrului. Acest lucru demostreaza faptul ca atat investitorii, cat si companiile listate se simt confortabil cu noua linie adoptata.

"Cand IPE a renuntat la locatia propriu-zisa pentru derularea licitatiilor in favoarea tranzactiilor electronice, multi jucatori acuzau o oarecare rigiditate la schimbare. Contrar asteptarilor, acestia se simt mult mai bine datorita unui mediu de lucru mult mai relaxat comparativ cu stresul si agresivitatea care caracterizeaza locul unde tranzactiile se realizeaza prin strigare libera", declara un agent bursier.

Pana la ora actuala, eforturile Nymex indreptate catre cucerirea pietei Brent au fost supuse esecului. A deschis o sucursala in Dublin pentru tranzactionarea contractelor Brent in noiembrie, anul trecut, si a incercat ademenirea agentilor financiari IPE prin intermediul unor stimulente financiare. In ciuda acestor eforturi sustinute initial chiar de unii brokeri londonezi, volumul mediu tranzactionat zilnic nu s-a ridicat deasupra nivelului de 5.000 de contracte.

Pe cealalta parte, volumul IPE de contracte Brent tranzactionate a atins un nivel lunar record de 4 milioane in august si un record zilnic de peste 230.000 de contracte pe 10 august. Agentii bursieri evalueaza strategia Nymex ca fiind una destul de tarzie, tinand cont de faptul ca aplicarea pentru obtinerea licentei de tranzactionare s-a facut de abia in aprilie, la un decalaj de sase luni fata de actiunea IPE.

IntercontinentalExchange, companie cu sediul in Atlanta, care are ca obiect de activitate derularea tranzactiilor online de marfuri, detine controlul IPE.

"Agentii au trecut deja printr-un efort de adaptare la tranzactiile electronice si nu vor repeta experienta, mai ales in conditiile in care asupra intentiilor Nymex de stabilire pe piata londoneza planeaza incertitudinea."

Un actionar din cadrul Nymex a declarat ca daca volumul tranzactionat va fi insuficient, echipa de conducere va inchide afacerea de pe piata londoneza.

Nymex Europe, subsidiar al Nymex Inc. care-si va exercita controlul si conducerea asupra operatiilor derulate in Europa, planuieste sa-i recompenseze pe agentii fideli, care au ramas in Dublin dupa scurta interventie Nymex, prin acordarea unor actiuni emise de Nymex Europe.

Roy Leighton, directorul Nymex Europe, a adaugat ca 49% din companie poate fi vanduta investitorilor straini, dar pachetul majoritar de 51% va ramane in proprietatea Nymex Inc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO